Jak předejít nadýmání?

Pokud patříte k jedincům, kteří mají s nadýmáním časté obtíže, přečtěte si, jak mu předejít nebo jej alespoň zmírnit.

Nepřejídejte se

Někdy je příčina pocitu plnosti a nadýmání zcela jednoduchá. Zkrátka jste toho moc snědli. I z tohoto důvodu je lepší jíst přes den častěji, v menších porcích. Při konzumaci nespěchejte, ale jídlo pomalu žvýkejte. Spolu s jídlem spolknete méně vzduchu a vaše tělo bude menší kousky lépe a rychleji trávit.

Vyhýbejte se látkám, které špatně trávíte

Je rozdíl mezi alergií, nesnášenlivostí (intolerancí) a přecitlivělostí na konkrétní složky potravy. Přesnou odpověď, zda se vás některá z těchto možností týká, vám dá jen lékařské vyšetření. Nejčastějšími spouštěči těchto problémů (z nichž všechny se mohou projevovat mj. nadýmáním) však bývají obvykle laktóza (mléčné výrobky), fruktóza, vejce, pšenice a lepek.

Další příčinou může být syndrom dráždivého tračníku (angl. zkratka IBS). Pacienti s IBS často kladně reagují na tzv. dietu s nízkým obsahem FODMAP. Můžete ji vyzkoušet i bez toho, že by vám byl IBS diagnostikován. Je možné, že zjistíte, že se vám při častých problémech s nadýmáním také uleví.

FODMAP je zkratka pro fermentované oligosacharidy, disacharidy, monosacharidy a polyoly, které někteří lidé špatně tráví.

Mezi nejběžnější potraviny s vysokým obsahem FODMAP patří např. pšenice, cibule, česnek, brokolice, hlávkové zelí, květák, artyčoky, fazole, jablka, hrušky, jídla obsahující cukry s názvy končící na -ol (pozor, patří zde rovněž výrobky, které najdete pod značkou „bez cukru“ a žvýkačky) a mléčné produkty. Zkuste proto jmenované druhy potravin na čas omezit.

Pozor na jídla způsobující plynatost

Nadýmání je často provázeno plynatostí. K ní dochází především díky potravinám s vysokým obsahem vlákniny, jakými jsou např. luštěniny (fazole, čočka, hrách) a některé celozrnné výrobky. Rovněž mastné (tučné) pokrmy mohou zpomalit trávení a vyprazdňování žaludku.

TIP: Hodí se zaznamenat si, která konkrétní jídla vám nadýmání, popř. plynatost zhoršují.

Nepolykejte plyny a vzduch

V zažívacím systému se mohou objevit dva druhy plynů – jeden produkovaný bakteriemi ve střevech a druhý, který se do organismu dostává spolu s jídlem a pitím. K tomu dochází především, když pijete sycené nápoje s bublinkami oxidu uhličitého, pijete brčkem, žvýkáte žvýkačku a také pokud při jídle mluvíte či spěcháte.

Pravidelně užívejte enzymatické doplňky stravy a probiotika

Zeptejte se v lékárně na suplementy s enzymy, které napomáhají rozkládat těžko stravitelné sacharidy.  Nejúčinnější jsou ty s obsahem laktázy a alfa-galaktozidázy. Lze je pořídit bez předpisu a často přinášejí okamžitou úlevu. Další možností jsou probiotika, látky zlepšující rovnováhu a zdraví střevní mikroflóry.

Předcházejte zácpě

Zácpa může zhoršovat nadýmání, nicméně jde trochu o paradox. Na zácpu se obvykle doporučuje vláknina, jenže ta na druhou stranu může způsobit nadýmání. Pokud zácpou trpíte, zkuste i jiné možnosti její prevence, jako pravidelný pohyb a zvýšený přísun hořčíku.

Navštivte lékaře

Nepomohla změna jídelníčku a nadýmání je u vás stále častým problémem nebo vás dokonce začíná omezovat v běžném životě? V tomto případě se určitě poraďte s lékařem o vašem zdravotním stavu. Je možné, že netrpíte nějakým chronickým nebo závažným onemocněním.