Porucha rozeznávání hladu a chutí může být u některých lidí hlavní příčinou vzniku nadváhy, nebo v horším případě obezity.
Většinou je tato ztráta kontroly nad jídlem způsobená nedostatečně pestrým a špatně vyváženým jídelníčkem. Ten může být doplněn emocionálním vypětím či stresem.
Patříte také mezi ty, kteří se často přejídají? Nepoznáte, kdy máte opravdu hlad a kdy se jedná jen o dráždivé chutě?
Jak rozeznat chutě od hladu a zabránit přejídání
Příčinu tohoto problému je nutno řešit hned od základu, tedy změnou celkového stravování a úpravou jídelníčku. Ten by měl být především pestrý a bohatý na všechny základní živiny. Je důležité, aby vašemu organismu nic nescházelo.
Je důležité dbát na vyvážený příjem všech tří základních živin. Mají se jimi na mysli bílkoviny, tuky a sacharidy.
Dále je nezbytné častým střídáním různých zdrojů živin zajistit i příjem mikroživin, tedy minerálních látek a esenciálních vitamínů.
Jakmile vašemu tělu bude některá ze základních složek potravy scházet, může se to projevit právě nekontrolovatelnými chutěmi na onen zdroj dané živiny. V horším případě na jiné nezdravé pochutiny.
Naučte se jíst pravidelně
Hlad jednoznačně poznáte po nějaké době, co se ho budete snažit identifikovat a odlišit právě od neovladatelných chutí.
Prvním vodítkem je samozřejmě doba, která uplynula od posledního jídla. Pokud dostanete hlad hodinu po jídle a dali byste si nejlépe dort, jedná se o chutě.
Jakmile vám ale začne kručet v žaludku po tom, co jste od snídaně či oběda nic nepozřeli, jde o pravý hlad.
Doba mezi jídly by měla být ideálně 3-5 hodin, po tomto intervalu zcela určitě hlad přijde. Jestliže nemáte ve svém jídelníčku řád a pravidelnost, zkuste se je naučit. Uvidíte, že rázem se hlad od obyčejných chutí bude rozeznávat mnohem snadněji.
Dodržujte během dne tři velká jídla, a pokud budete pociťovat hlad mezi jídly, dejte si i malou, ale vyváženou svačinu. Ta by měla být složena nejlépe ze sacharidů i bílkovin. Může jí být například ovoce nebo zelenina s mléčným výrobkem.
Dbejte na správné složení všech základních živin
Pokud se budete zaměřovat nejenom na kvantitu, ale hlavně na kvalitu všech denních jídel, pravděpodobně se s nekontrolovatelnými chutěmi už nebudete potýkat.
Typickým příkladem je také to, že člověk celý den nestíhá jíst a poté, co se dostane domu k lednici spořádá, na co přijde. Tento koloběh se opakuje čím dál častěji a daný jedince už ani nedokáže rozeznat, kdy by měl během dne přijít skutečný hlad.
I vynecháním jednoho chodu si můžete zadělat na pořádný problém. Neovladatelné přejídání se s vámi potáhne v další polovině dne. Zkuste tedy hlavní jídla nevynechávat a naučte se pravidelně snídat.
Pokud vaše tělo bude dostávat vše, co potřebuje v dostatečných a pravidelných dávkách, nebude vás přepadat mlsná. V každém jídle se tedy snažte mít komplexní sacharidy, kvalitní plnohodnotné bílkoviny i nějaké ty zdravé tuky a především zeleninu.
Zelenina je plná vysoce sytící vlákniny i jiných nutričně hodnotných látek a zařídí, abyste se cítili sytí po mnohem delší dobu. Také vás později nepřepadnou falešné chutě na něco tučného či sladkého.
Pokud máte s přejídáním opravdu problémy a často se tyto rituály vážou k určitému stresu či emocionálnímu vypětí, raději se obraťte na skutečného odborníka. Ten je tu od toho, aby vám pomohl s psychologickou analýzou vašeho problému. Možná zjistíte, že jedině tato cesta vám dokáže pomoci. Někdy se může jednat o vážné poruchy příjmu potravy, se kterými si není radno zahrávat.