Jak se odnaučit chuti na sladké přirozeným způsobem?

Dejte sbohem rychlým cukrům a zařaďte do jídelníčku více komplexních sacharidů

Nezáleží na tom, zda se snažíte zhubnout či nikoliv, jednoduchých cukrů má dnes v jídelníčku nadbytek převážná část populace. Neměli byste tedy zapomínat na to, že nadměrná konzumace cukrů vede kromě obezity i k jiným civilizačním onemocněním.

Pokud patříte k těm, kteří si den co den musí dopřát nějakou tu sladkou neřest a ukojit tak chutě na sladké, zpozorněte!

Především je dobré si uvědomit, že časté chutě na sladké nejsou z hlediska zdravého jídelníčku vůbec normální. Většinou svědčí o tom, že vám nějaká živina chybí, nebo že se dlouhodobě stravujete nevyváženě.

Častým problémem většiny z nás je nedostatečný energetický příjem a nerovnoměrné rozložení živin v jídelníčku během celého dne.

Jezte pravidelně a v žádném případě nehladovte

Jakmile se zapomenete nasnídat či naobědvat, dříve či později to na vás dolehne a vaše tělo si o odepřenou dávku energie řekne. Stejně tak tomu bude i v případě, že si dopřeje jídlo nevyvážené, chudé na některou ze základních živin.

Dbejte proto na pravidelný režim, jezte alespoň 3-5 krát denně a do každého hlavního jídla se snažte zařadit všechny důležité živiny, tedy bílkoviny, komplexní sacharidy i podíl zdravých tuků.

Jakmile vašemu tělu dodáte vše, co ke správnému fungování potřebuje, nebude si později říkat o rychlou dávku energie v podobě něčeho ukrutně sladkého a nezdravého.

Nespojujte si jídlo s emocemi

Dalším problémem je, že chuti na sladké je každý učen již od útlého dětství a často jsou sladkosti spojené s odměnou či nějakou pozitivní vzpomínkou.

V dospělosti se pak k pojídání sladkostí člověk uchyluje právě tehdy, pokud cítí potřebu se odměnit, anebo naopak, zajídá rychlými cukry stres.

Důležité je se naučit oddělovat od sebe emoce a jídlo a naučit se jíst pravidelně každý den bez rozdílu, zda vás někdo naštval či nikoliv. Spojování si jídla s radostnými událostmi, stresem i odměnou není v žádném případě vhodné.

Pokud se chystáte mít, nebo už máte ratolesti, nezapomínejte na tento fakt i ve výchově. Raději než zmrzlinu kupte dětem novou hračku a vy si ve velkém stresovém vypětí jděte místo cukrárny raději zaběhat.

Uvidíte, že pravidelný pohyb má efekt úplně stejný, ne-li lepší a navíc při něm na rozdíl od pojídání sladkého zhubnete a uděláte něco pro své zdraví.

Při sportu se vyplavují stejné hormony štěstí, jako když sníte například čokoládu, a hodinka sportování vás vyjde mnohem lépe snad po všech stránkách.

Zamezte nadměrnému kolísání hladiny krevního cukru

Až začnete jíst pravidelně a vyváženě, nebudete se potýkat s rozkolísanými hladinami krevního cukru, které často mohou za nezdolné chutě na sladké.

Nějakou chvíli bude trvat, než si zvyknete žít bez svých každodenních radostí ve formě čokolády či smetanového dezertu.

Až vás chuť na sladké opět dostane, mějte vždy po ruce kus ovoce nebo zeleniny, kterou si dáte místo vaší oblíbené dobroty. Na potřebně dlouhou dobu ošálíte svůj mozek a za nějakou chvíli vás chutě na sladké přejdou zcela úplně.

Zkuste také ze začátku nahrazovat sladké dobroty něčím méně sladkým a zdravějším. Místo mléčné čokolády si dejte hrst ořechů nebo kvalitní 80 % čokoládu a želé bonbóny nahraďte ovocem.

Zvykejte si pomalu na méně sladkou chuť a uvidíte, že za nějaký čas si s chutí dáte bílý jogurt, který dosladíte pouze trochou medu či sušeného ovoce a na nějaké sladkosti vás při vyváženém a pestrém jídelníčku už nenapadne ani pomyslet.