Jak se udržet ve formě na dovolené?

Nejhorší jsou dovolené typu „all inclusive“, které jsou cenově poměrně dobře dostupné, a dost lidí je využívá. Název all inclusive je odvozen z angličtiny a garantuje klientovi, že v ceně má zahrnuto kromě ubytování i celodenní stravu a nápoje, od nealkoholických po nápoje alkoholické.

Takový druh dovolené samozřejmě vybízí projíst a propít co se dá, aby se to vyplatilo. Výběr je nepřeberný a my chceme vyzkoušet vše, co doma nemáme.

Jak na to?

Pokud si právě čtete tento článek, možná máte obavu, že na dovolené obvykle ztrácíte zábrany a tolik se nehlídáte. Už to, že přemýšlíte nad tím, jak to změnit, je klíč k úspěchu! Být fit a ve formě není nesplnitelný úkol. Jestliže jde jen o udržení, rozmazlujte se!

O dovolené máte daleko více času udělat si nějaké to zdravější jídlo a neodbývat se „rychlovkami“ na cestě do práce. Neexistuje jednoznačné univerzální řešení, které by každému řeklo co a jak dělat, abychom se udrželi ve formě. Zkrátka pro každého platí mírně odlišná pravidla.

Máte-li sedavé zaměstnání, užijte si volno s trochou pohybu, uvidíte, jak to vašemu tělu prospěje. Tělo je velmi citlivé na změny. Proto pokud například ve velkém konzumujeme těžko stravitelná jídla, smažené pokrmy a ovoci a zelenině moc prostoru nedáme a obratem přejdeme na racionální zdravou stravu, efekt se brzy dostaví.

Nestačí vám pouhý pocit, že jste či nejste ve formě? Jednoduše si zajděte do diagnostického centra a tam vám vaši výkonnost přesně změří. Budete mít podklad „černé na bílém“, jak váš trénink postupuje a jak se zlepšujete.

Formu je třeba budovat

Udržením ve formě máme na mysli být zdráv fyzicky i psychicky. „Udržení“ také naznačuje stav, který je časově dlouhodobější. Jedinou možností je pravidelnost a kontinuita.

O dovolené bychom tedy měli navázat na naše snažení, o které ideálně usilujeme po celý zbytek roku. Snažení by v nás nemělo vyvolávat odpor, námahu, naopak děláme to pro sebe a vybrat si můžeme z řady způsobů, jak si jej zpříjemnit.

Motivace je nade vše!

Nejlepší je, vychází-li motivace přímo z vás, protože pak není žádných zábran. Cíl je zde jasný, udržet se ve formě i přes volno, kterým se dovolená vybízí. Nastavte si vlastní tempo, menší splnitelné cíle.

Pěstovat fyzickou a duševní kondici můžete začít i na dovolené! Dovolená může být impulsem: „Dnes je ten pravý den začít.“ V neposlední řadě nezapomeňte na rovnováhu fyzické aktivity a odpočinku!