Jak se zbavit celulitidy?

Máte pocit při pohledu v zrcadle, že kůže na hýždích vypadá jako svraštělý pomeranč? Bojíte se svléknout do plavek nebo do krátkých kalhot, protože byste nevydržela pohledy z okolí? Vaše kůže opravdu připomíná spíše povrch známého citrusového ovoce a tvoří se v ní nevzhledné dolíčky a hrbolky? Za vše může tuk!

Nepatříte mezi přejídače, milovníky smaženého či pozdně noční vykrádače ledničky? Pokud si aspoň jednou odpovíte kladně, je jasné, odkud vítr vane – ideální podmínky pro vznik celulitidy. Nejedná se však jen o neestetickou záležitost, ale v dalším rozvoji může mít své komplikace a znepříjemňovat nám život do vysoké míry.

O co se vlastně jedná?

Celulitida je určitý typ zvrásnění kůže, které vzniká zvětšením tukových buněk převážně v oblasti hýždí. Tukové buňky se zvětší a kůže se promění v nevzhlednou pomerančovou slupku, kdykoliv si kůži zmáčknete mezi prsty. To je ale pouze jedna z fází. V další fázi se tento vzhled objevuje i při sezení nebo ostrém světle. Ještě vyšší stádium je, když se nerovnosti objevují vždy za každého případu. A konečná fáze, zdraví nebezpečná, je vznik otoků, ucpání mízních uzlin a značná bolestivost.

Celulitida vzniká nejčastěji nevhodnou stravou. Jsou to klasické potraviny, které nezapadají do zdravého životního stylu, tj. smažená jídla s obsahem tuku nebo nadbytkem cukru, konzumace ve večerních a nočních hodinách, sladké sycené nápoje, stravování ve fast foodu. Spolu se sedavým zaměstnáním a minimem pohybu máme pak ideální stav pro vznik tohoto neestetického a nevzhledného problému. Někdy je ale problém dědičný.

Celulitida – jak na ní?

Otázka, jak na celulitidu, nebude tak snadno zodpověditelná. Jak lehce se tento problém objeví, o to hůř se ho zbavujeme. Je třeba si uvědomit, že musíme kombinovat minimálně 3 základní prvky, jinak se celulitidy účinně a snadno nezbavíme. Postupně se na ně podívejme.

Jako první jsou zde cviky na celulitidu. Existují jak specializované cviky a posilování, které jsou zaměřeny na celulitidu, tak ale i celé cvičební programy. Obecně se však doporučuje klasická rychlá chůze nebo běh. Je to totiž nejrychlejší a nejjednodušší způsob, jak se celulitidy začít zbavovat. Tyto druhy cvičení se specializují na vybrané partie a jsou vhodné i pro celé naše tělo. Odstranění celulitidy je ale ještě náročnější.

Dalším důležitým krokem je změna stravy. Spolu se cvičením jsou to dva základní pilíře. Měli bychom se zaměřit na stravu bohatou především na dostatek vlákniny. Tam patří především zelenina a ovoce. Hodí se i bílé maso nebo jiné potraviny rostlinného původu. Nutnost přejít na zdravý životní styl.

V neposlední řadě je zde velký význam masáží. Lymfatická masáž nebo speciální anticelulitidní masáždokáže redukovat velikost tukových buněk, tkáň je prokrvena a kůže dostává svůj přirozený vzhled. Zbavíme se prohlubní a ďolíčků a dočkáme se zcela přirozených výsledků.

A co liposukce?

Pro majetnější z nás jsou zde i možnosti liposukce. Máme několik druhů a to jak klasickou, tak stále oblíbenější neinvazivní, která je zcela bezbolestná a o dost levnější. Neinvazivní liposukce trvá necelou hodinu a výsledky jsou viditelné již po první návštěvě. Uvědomme si však, že toto řešení nemusí být pro každého zdravotně výhodné. Proto lze doporučit ověřené metody, které jsme si výše uvedli.