Jak se zdravě stravovat v horkých letních dnech?

V letních měsících naše tělo přirozeně vyžaduje mnohem lehčí a zdravější stravu než je tomu v zimě, jelikož nepotřebuje tolik energie na vytváření tepla. Stačí si uvědomit, že všechny letní radosti můžeme pojmout i jiným způsobem a přichystat si na každou příležitost i zdravější alternativy jídla.

Pokud nežijete zdravým životním stylem celoročně, věřte, že léto je tou nejvhodnější dobou na to s ním začít. Většina potravin, které ke zdravému stravování patří, jsou totiž v létě mnohem dostupnější a to i po finanční stránce.

Ledové osvěžení

Řadíte se i vy mezi skalní fanoušky zmrzliny v jakékoliv podobě? V tom případě máte v tomto ročním období jistě co dělat, abyste si na každém druhém rohu ledovou sladkost odepřeli. Avšak i v případě, že se snažíte o redukci hmotnosti, nemá cenu si tuto radost odpírat do nekonečna.

Pokud se naučíte ve zmrzlinách a jejich výživových hodnotách alespoň lehce orientovat, ochráníte se před zbytečnými kaloriemi, a přesto si můžete báječně pochutnat. Věřte nebo ne, existují totiž i zmrzliny, které vaší štíhlé linii nijak zásadně neublíží.

Některé nanuky si můžete dopřávat dokonce klidně každodenně, ale mějte na mysli, že je vždy musíte započítat do celkového energetického příjmu. Nejvhodnější způsob, jak zmrzlinu do denního režimu zařadit, je dopřát si ji jako namraženou svačinku.

Při nákupu zmrzliny však preferujte raději ovocné či tvarohové varianty před smetanovými a čokoládovými, na trhu jich je dnes obrovské množství. Některé zmrzliny vám dokonce mohou pomoci s příjmem doporučené denní dávky mléčných výrobků, které jsou pro naše zdraví nezbytné.

Zaměřte se na nanuky menší velkosti a pokuste se vždy o důkladné přečtení nutričních hodnot na obalu. Zmrzlina, kterou si dopřejeme místo svačiny, by měla mít maximálně 250 kalorií a jen minimální množství tuků. Po nějakém čase už budete vědět, po jakém nanuku máte sáhnout a můžete si odpustit i zdlouhavé studování obalů.

Volte lehce stravitelné pokrmy

Kromě dietních alternativ zmrzlin bychom však v létě měli upravit celkový jídelníček. Se vzrůstající teplotou okolí potřebuje naše tělo asi o deset procent méně energie než je tomu v chladných dnech, na což bychom neměli zapomínat. Hlavní složkou našeho letního jídelníčku by měla tvořit zelenina v jakékoliv podobě a čerstvé ovoce.

Pokud nechcete celý den chroupat jenom zelené saláty, zkuste si udělat jiné odlehčené zeleninové jídlo. Skvělou alternativou je zelenina zapečená v troubě s trochou sýra, nebo třeba lehce ugrilovaná s kapkou olivového oleje.

Říká vám něco raw food?

Jestliže rádi zkoušíte nové věci, léto je ideálním časem pro vyzkoušení například takzvané raw, neboli syrové stravy. Tento způsob stravování s sebou nese mnoho příznivých účinků na náš celkový zdravotní stav, proto stojí za to alespoň jednou za život jej vyzkoušet.

Při raw stravování se konzumují především tepelně nezpracované potraviny, mezi kterými vévodí již zmiňovaná zelenina, ovoce a ořechy společně s různými semínky, které jsou zdrojem nejzdravějších tuků, jaké svému tělu můžeme dopřát.

Pokud se neradi pouštíte do extrémů, postačí, když svoje stravování trochu odlehčíte a odpustíte si těžká, mastná a nestravitelná jídla, se kterými se můžeme nejčastěji setkat například v rychlém občerstvení u bazénu.

Plánujete-li výlet do přírody či na koupaliště, nezapomeňte si doma připravit pořádnou svačinu, která bude bohatá na dostatek vlákniny a skvěle tak nahradí nezdravé smažené hranolky, hamburgery, langoše či klobásy, které jsou běžně ve stáncích s občerstvením k dostání.

Vodu mějte vždy po ruce

V teplém počasí myslete také na dostatečný pitný režim, díky kterému udržíme své tělo hydratované po celý den a vyhneme se tak únavě, podráždění, nedostatku energie, ale třeba i nechtěnému kolapsu.

Pokuste se pít zejména obyčejnou vodu a minerální vody, v létě totiž pocením ztrácíme kromě tekutin i důležité ionty, které jsou nezbytné pro udržení stálého vnitřního prostředí našeho organismu.

Zkuste se co nejvíce vyhýbat sladkým limonádám všeho druhu, se kterými zbytečně přijímáme vysoké množství skrytých kalorií. S alkoholem bychom to v létě také neměli přehánět, třebaže je někdy těžké si sem tam jednu sklenku na grilování s přáteli nedopřát.

Alkohol je velkým zdrojem prázdné energie, která našemu tělu přinese více škody než užitku. Jeden gram alkoholu má téměř stejné množství kalorií jako jeden gram tuku, což může při zvýšené konzumaci časem způsobit i přibírání na váze, a to i v případě, že jinak se stravujeme zdravě a střídmě.

Rada na závěr?

Rozhodně si užijte léto plnými doušky a dopřejte si občas i jídlo či drink, které nejsou úplně zdravé podle vašich představ. Jednou za čas si zahřešit můžete, ale nemělo by to být každý den. Snažte se letní dýchánky prokládat co nejvíce „zdravými dny“, kdy budete svému tělu dopřávat jen to, co doopravdy potřebuje, a nemusíte se bát, že na konci léta ztratíte svojí formu.

Zařaďte do svého režimu i více pohybu, krásné počasí se pro venkovní aktivity přímo vybízí. Zapomeňte na dopravní prostředky a choďte více pěšky, občas zajděte s kamarády na kolo či tenis. Nemusíte se dřít hodiny v posilovně, abyste se udrželi ve formě.

Pro udržení optimální hmotnosti a dobrého zdraví postačí jen znát svou míru, umět si včas říct „dost“ a snažit se být co nejčastěji v pohybu. Nebuďte na sebe příliš tvrdí, klidně si někdy zahřešte a uvidíte, že ze dne na den to s vaším tělem opravdu nezamává. Navíc budete díky větší uvolněnosti v daleko lepší psychické pohodě, která je pro celkové zdraví neméně důležitá.