Sdílej se svými přáteli...

Jak si být jist složením nebalených potravin

Kde v obchodě získat informace o nebalených potravinách

V letech 2014 a 2015 bylo zavedeno mnoho legislativních změn, které se týkaly značení nebalených výrobků (pečiva, masa od řezníka, některých druhů sýrů, ryb nebo lahůdek).

Pro spotřebitele má takové označení řadu výhod. Jaké to jsou? Čtěte dále.

Publikováno: 20.8.2018



Před konzultací
−9 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Zatímco dříve bylo složité zjistit informace o nebalených potravinách, nyní si každý může ověřit, odkud potraviny pochází, co obsahují, jaké je datum jejich spotřeby atd.

Po přečtení tohoto článku budete vědět, které údaje to přesně jsou a kde je najdete.

Kde nalézt potřebné informace a jaké to jsou

1. V těsné blízkosti potraviny (např. u cenovky)

  • Název a adresa výrobce
  • Název potraviny a její zařazení
  • Země původu
  • Množství hlavní složky a jakostní třída (pokud tak stanoví právní předpis)
  • Cena přepočítaná na 100 g, 1 kg nebo 1 kus

2. V blízkosti místa prodeje (např. na prodejním pultu, ve vitríně, na ceduli, tabuli či stojanu poblíž potraviny)

  • Datum spotřeby nebo minimální trvanlivosti (není nutné u pekařského a cukrářského zboží, které se spotřebovává do 24 hodin od vyrobení)
  • Teplota skladování
  • Seznam alergenů

3. Na vyžádání

  • Seznam složek výrobku
  • Množství obsažené složky

Co je dobré vědět o jednotlivých druzích nebalených potravin

Pečivo

  • Čerstvé pekařské výrobky definuje „pekařská“ vyhláška. Jedná se o nerozmrazené zboží a má trvanlivost 24 hodin.
  • Rozmrazené a dopečené pečivo není čerstvé a musí u něj být uvedeno, že je rozmrazené, popř. ze zmrazeného polotovaru!
  • Uvádění země původu u pečiva není povinné.

Lahůdky

  • Neexistuje pro ně žádná speciální vyhláška.
  • Jestliže však toto zboží sami vyrábíte a prodáváte, musíte být registrováni u Státní zemědělské potravinářské inspekce či Státní veterinární správy, mít zpracovaný provozní řád a HACCP a splňovat požadavky hygieny potravin a hygienické požadavky na stravovací služby.

Maso, uzeniny a masné výrobky

  • Čerstvé maso je definováno tzv. „špekáčkovou“ vyhláškou (ta garantuje množství masa ve výrobku) a v několika dalších nařízeních týkajících se různých druhů masa.
  • Nebalené maso musí obsahovat údaje o názvu potraviny a zemi původu (v případě, že zvíře bylo narozeno v jiné zemi, než vykrmeno a poté v jiné zemi poraženo, tak je třeba uvést všechny země), dále registrační (referenční) číslo, tj. číslo partie skotu nebo jednotlivého kusu, kategorie skotu (býk, kráva, jalovice – toto platí jen u skotu původem z ČR) a u drůbeže jakostní třídu, u celé drůbeže pak, jestli je s droby či bez drobů.
  • Šunka musí být označena, zda je standard, výběrová anebo nejvyšší jakosti.

Ryby

  • Také u ryb se musí uvést jejich název (včetně latinského) a země původu (ať už jde o ryby ze sladkovodních útvarů, chované na farmě či vylovené z moře).
  • Uvádí se rovněž technika výlovu a v případě zmrazených (rozmrazených) ryb složení výrobku, jelikož tyto mohou obsahovat přidané látky.

Mléčné výrobky

  • Sýry musí mít informaci o obsahu tuku v sušině a obsahu sušiny.
  • „Sýry“ s rostlinným tukem nelze označovat jako sýry a pomazánkové máslo jako máslo.
  • Mezi nebalené potraviny patří i syrové mléko z automatů. To je nutné před konzumací tepelně ošetřit.
Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí ve Světě zdraví jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život