Jak správně a zdravě přibírat na váze?

Platí, že bychom měli mít váhu přiměřenou své výšce, věku a tělesné aktivitě a snažit se ji udržovat. Pokud máme podváhu, měli bychom se dostat na svoji normální hmotnost. Jak přibrat na váze, aby to bylo pro naše tělo zdravé?

Stravujte se pravidelně a vícekrát denně

I strava, která by měla našemu tělu přidat nějaký ten kilogram navíc, by jednoznačně měla vycházet ze zásad zdravé výživy. Tedy rozhodně žádné překrmování sladkostmi či tučnými jídly, nic takového zdravý jídelníček v žádném případě neobsahuje.

Jak přibrat?

Chceme-li zvýšit svoji tělesnou hmotnost, měli bychom jíst pětkrát či šestkrát denně, tedy kromě snídaně, oběda a večeře si dopřát ještě dopolední a odpolední svačinu a případně i druhou večeři. Svému tělu tak dodáme potřebnou energii rozloženou v průběhu celého dne.

Vykrmujte se bílkovinami

Zdravý jídelníček obsahuje především obiloviny a také mléčné výrobky. Z mléčných výrobků můžeme při přibírání na váze volit polotučné nebo tučné varianty, tedy například pít tučné mléko nebo jíst tučný jogurt či smetanové sýry. Do jídelníčku zařazujeme i hovězí maso, drůbež, například kuřata či krůtu, můžeme si dopřát i tučnější ryby v podobě lososa či tuňáka.

K jídlu servírujeme zeleninu, například dušenou nebo ve formě salátů, abychom dodávali tělu dostatek vitamínů. Důležité jsou pro naše tělo bílkoviny, které najdeme právě v libovém mase, nejrůznějších mléčných výrobcích a také vejcích. Bílkoviny pomáhají přibírat na váze správným způsobem a tvoří svalovou hmotu.

Pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem

Chceme-li mlsat, můžeme místo nepříliš zdravých sladkostí jíst například sušené ovoce. Nabídka je pestrá, počínaje sušenými meruňkami, švestkami až po datle, fíky či rozinky. Mezi další výživné mlsání patří oříšky, ať už vlašské, lískové či jiné. Pít můžeme stoprocentní ovocné džusy, které znamenají kalorie navíc.

I při přibírání na váze bychom si ale měli dávat velký pozor na potraviny s vysokým glykemickým indexem. Způsobují totiž výkyv hladiny krevního cukru, takže potom následně dostáváme vlčí hlad. Tím spadneme do začarovaného kruhu a dostáváme chuť na nezdravé sladkosti. Potom sice přibíráme, ale pouze tuk z velkého množství sacharidů.

Pomáhá pravidelnost a pohyb

Především bychom měli svoji hmotnost zvyšovat průběžně, nikoli nárazově. Při kolísání váhy dochází k jojo efektu, proto jsou tak nebezpečné různé drastické diety. Měli bychom svému tělu přidávat kalorie, ovšem s rozumem. Důležitá je také pravidelná strava, na kterou si metabolismus zvykne a pravidelný pohyb.

Při snaze o přibírání na váze je nejvhodnější posilování, zejména různé cviky s větším počtem opakování. Rozhodně se ale neřiďte heslem, že čím více budete jíst, tím více také přiberete a na správných místech těla. Nedocílíte tím totiž pevné svalové hmoty, jak je vaším cílem, ale jedině tukové pneumatiky kolem pasu.

Zejména pokud potřebujete přibrat v průběhu rekonvalescence po nějaké prodělané chorobě, můžete využít také výživové doplňky ve formě různých nutridrinků.