Jaké obilniny zařadit do redukčního režimu?

Obilniny by měly tvořit pravidelnou součást vašeho jídelníčku, protože obsahují důležité vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty.

Ani lidé s alergií na lepek a celiaci nepřijdou zkrátka, mnoho druhů je dnes již bezlepkových. O jakých obilninách je konkrétně řeč?

Ječmen

Patří k nejstarším pěstovaným obilninám na světě. V mnoha kulturách se používá do dušených jídel, polévek a chleba.

Díky svému vysokému obsahu živin je vhodný třeba pro vegany.

Najdete v něm:

  • vlákninu
  • vitamín B1 (thiamin)
  • vitamín B3 (niacin)
  • vitamín B6 (pyridoxin)
  • železo
  • draslík
  • selen
  • hořčík
  • zinek
  • měď
  • fosfor
  • fytochemikálie s antioxidačními vlastnostmi

Především vláknina v ječmeni pomáhá hubnout. Rychleji zasytí a člověk pak nemá delší dobu hlad. Navíc je nízkotučný a stejně jako ostatní rostliny samozřejmě bez cholesterolu.

Doporučuje se zejména pít šťávu z mladého ječmene (jeho usušením, rozdrcením nebo vylisováním vznikne prášek, který se smíchá s vodou či ovocným džusem).

Ječmen dále napomáhá:

  • snižovat riziko vysokého krevního tlaku
  • je prevencí před diabetem, osteoporózou, žlučníkovými kameny, rakovinou, dětským astmatem
  • celkově podporuje kardiovaskulární a zažívací systém
  • pozitivně působí na elasticitu pleti

Pšenice špalda

Pěstovala se již před 8000 lety, později ustoupila šlechtěné pšenici. V současnosti se s velkou slávou vrací. Je považována za zdravější, má nejvíc bílkovin ze všech obilnin, je lehce stravitelná a dobře chutná (chutí připomíná ořechy).

Stejně jako ječmen, rovněž podporuje ztrátu kil, detoxikaci organismu a zdravé trávení díky vláknině.

Je dobrým zdrojem:

  • vitamínu B2 (riboflavin)
  • vitamínu B3
  • draslíku
  • hořčíku
  • fosforu
  • zinku

Šálek vařené špaldy obsahuje 246 kalorií a jen 1,65 g tuku.

Prospívá kostem, nervům, buňkám a štítné žláze a je prevencí před cukrovkou, popř. inzulinovou rezistencí.

Vyrábí se z ní různé druhy pečiva (chléb, sušenky, koláče, pizza), ale též těstoviny či káva. Hodí se do kaší, polévek i salátů.

Pohanka

Tuto nízkokalorickou potravinu mohou jíst také celiaci, protože v ní není lepek.

Najdete v ní:

  • proteiny
  • aminokyseliny
  • vlákninu
  • železo
  • hořčík
  • draslík
  • vápník
  • fosfor
  • jód
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín E

Většina těchto složek pomáhá různými způsoby při dietě:

  • pročišťují tělo
  • urychlují spalování tuků
  • zabraňují pocitům hladu
  • napomáhají snižovat cholesterol
  • podporují zažívání celkově

Zajímavostí je, že obsahuje látku zvanou rutin blahodárně působící na cévy, popř. křečové žíly. Kromě toho je pohanka dobrá pro pacienty s anémií, vysokým tlakem a nemocemi jater.

Prodává se ve formě krup (zrna), lámanky, krupice, mouky nebo vloček. Připravují se z ní kaše, placky (tortilly), chléb, sušenky, zapékané pokrmy, hodí se do polévek a salátů.

Jáhly

Tato bezlepková surovina se vyrábí loupáním prosa. Známé jsou již z tradiční české kuchyně (jáhelník, jáhelná kaše či škubánky).

Stejně jako ostatní zmíněné obilniny jsou jáhly zdrojem:

  • vlákniny
  • vitamínů skupiny B
  • draslíku
  • hořčíku
  • fosforu
  • mědi
  • železa
  • zinku
  • antioxidačních fytonutrientů

Zkuste si je dát ke snídani (uvařené s jablečným džusem a ozdobené rozinkami, hnědým cukrem nebo ořechy), udělat z nich placky, přidat do jogurtu, zeleninového i ovocného salátu, polévky či omáčky.

Quinoa

Pěstovali ji už Indiáni ve starověké střední a jižní Americe, nyní je považována za moderní superpotravinu.

Jedná se o bezlepkovou pseudoobilninu obsahující mnohem víc minerálů než třeba pšenice a kukuřice.

nízký glykemický index (35), proto se užívá jak v diabetických tak redukčních dietách.

Je skvělá na zahušťování (polévek, placek), k přípravě sladkých jídel, k zelenině i sušenému ovoci nebo místo rýže.