Jaké změny ve stravování se vyplatí po čtyřicítce udělat?

Na druhou stranu, věk je pouhým číslem. S vyváženou stravou a zdravým životním stylem lze domněnky o bezmocném tloustnutí vyvrátit.

Pozvolný přechod k pevnému zdraví

Se čtyřicítkou na krku se nemusíte ihned uchylovat k radikálním změnám. Své dosavadní návyky však pozměňte. Přemýšlejte více o kvalitě a množství vámi konzumovaných potravin a upřednostňujte příjem těch, které jsou jen a pouze zdraví prospěšné.

Mějte na paměti, že dobrá fyzická a psychická kondice je mnohem důležitější než datum vašeho narození. Nelamte si tedy hlavu s vaším skutečným věkem, namísto toho se snažte být zdraví, plní sil a energie.

Negativa s vyšším věkem spojená

Po čtyřicátém roku života dochází ke zpomalení metabolismu spojeným s nárůstem hmotnosti, a tím pádem i změnou postavy. Nejen proto je důležité hlídat si optimální tělesnou váhu a předcházet váhovým výkyvům, které metabolismus snadno rozhodí.

Čtyřicítkou počínaje dochází i k ohrožení kvalitě kostí. Pokud chcete předejít zlomeninám nebo osteoporóze, nepodceňujte přísun vitamínů (vitamín D aj.) a minerálů (vápník), které zdraví kostí podporují.

Se změnou stravovacích návyků se nezapomínejte také pravidelně hýbat a dostatečně odpočívat. Spánek je pro regeneraci velmi důležitý. Výzkumy dokazují, že ženy, které si dopřávají pravidelný, kvalitní spánek, spalují o 33 % více tuků než ty ženy, které spánku příliš nedají.

Doporučené změny v jídelníčku 40+

Vyšší příjem bílkovin

Snažte se bílkoviny zařazovat do každé vaší denní porce jídla. Jejich zdroje střídejte. Vybírejte z libového masa, mořských ryb, luštěnin včetně sóji a dalších rostlinných zásob.

S dostatečným množstvím bílkovin ve stravě a vhodným tréninkem k tomu udržíte své tělo v kondici, navíc bez obav, že přijdete o svalovou hmotu.

Vápník vs. sodík

V souvislosti s řídnutím kostí je vápník coby doplněk stravy naprosto zásadní. To ale neplatí o sodíku, kterého mají lidé středního věku spíše nadbytek. Přemíra sodíku vede k zadržování vody v těle, abnormální zátěži ledvin, ale také ke zvýšení krevního tlaku.

Více listové zeleniny

Kromě obsahu již výše zmíněného vápníku, je listová zelenina doslova elixírem mládí pro lidský mozek. Dále v ní najdete vitamín B a kyselinu listovou, chránící mozek před degenerativními poruchami.