Jaký cukr nám pomůže zhubnout?

Méně sladké znamená zdravější

Především musíme na úvod říci, že cukr je dobré omezit a zbytečně si ho nedopřávat ve velkém množství. Není ale nutné se cukru úplně vzdávat. Když v obchodě nakupujete potraviny, měli byste ovšem pečlivě zkoumat, jaký obsah cukru potravina má a raději volit ty s nižším obsahem.

Obecně platí, že nejhorší je z hlediska konzumace bílý rafinovaný cukr, který se vyrábí rafinací, tedy vyčištěním cukrové řepy. Během čištění se z řepného cukru odstraňuje řepná melasa, která není zdravá pro konzumaci, odbourávají se také látky, které kazí bělost cukru. Na druhou stranu má ale tento cukr neutrální chuť a je tedy všestranně použitelný.

Třtina je nejhodnotnější

Velké zmatky panují kolem tmavých cukrů. To, že je cukr tmavý, ještě automaticky neznamená, že je také zdravější, než rafinovaný bílý cukr. Lidé si často pletou třtinový cukr a hnědý cukr. Třtinový cukr se, jak už napovídá jeho název, vyrábí z cukrové třtiny a má zlatavou barvu. Už v základní surovině, tedy třtině, najdete melasu, která je zdravá a plná minerálů jako například vápníku, hořčíku, železa a také vitamínů skupiny B. Tento cukr je zdravý.

Pozor na obarvenou variantu

Hnědý cukr se klidně může vyrábět z bílého rafinovaného cukru dobarvením třtinovou melasou. Díky přídavku této melasy je potom jeho nutriční hodnota většinou na úrovni třtinového cukru. Druhou možností je ale dobarvování karamelovým sirupem. Takový cukr postrádá důležité výživové látky obsažené v melase a má stejnou výživovou hodnotu jako bílý řepný cukr. Takže v obchodech pozorně čtěte informace o hnědém cukru na etiketách jeho obalů, abyste se zbytečně nenapálili.

Hnědý cukr se dá vyrobit i tak, že se surový řepný cukr nevyčistí. Zůstanou v něm různé látky jako například draselné či sodné soli a má nahnědlou barvu. Tyto zbytkové minerální sloučeniny sice na jednu stranu dodávají vašemu tělu užitečné látky, na druhou ovšem mohou při větší konzumaci zatěžovat ledviny. Takže i s používáním hnědého nečištěného cukru buďte opatrní.

Kokosová míza vám prospěje

V nabídce obchodů už dnes ovšem najdete i další druhy cukru. Například hroznový cukr neboli glukózu, která se rychle dostává do krve a je okamžitým zdrojem energie. Má ale nižší sladivost než cukr řepný, tedy sacharóza.

Naproti tomu ovocný cukr čili fruktóza má o cca 20 – 40 % vyšší sladivost a nižší glykemický index, z tohoto pohledu je tedy zdravější.

Mezi méně obvyklé druhy cukru patří kokosový cukr často označovaný jako palmový, sušená palmová míza. Najdeme v něm méně kalorií než v řepném cukru a navíc obsahuje i další tělu prospěšné látky a má nízký glykemický index. Je proto považován za zdravý.

Stévie a dia sladidlo na hubnutí

Můžete si také vybrat jiné přírodní alternativy slazení. Z hlediska zdravé výživy je vhodná například stévie místo cukru. Stévie je sladká rostlina, jejíž výtažky se dají koupit v obchodech se zdravou výživou ve formě extraktu či tabletek. Tato rostlina má mnohem větší sladivost než běžný řepný cukr. Použijete-li jednu tabletku stévie, dodáte do pokrmu cukru, jako kdybyste tam vložili jednu kostku. Ovšem velmi příznivé je, že stévie má nulovou energetickou hodnotu, takže je skvělou volbou pokud chcete hubnout.

Všechny cukry ovšem jdou na tloušťku. Jediným cukrem, který neovlivňuje hladinu glykemie a není zdrojem vůbec žádné energie, je dia cukr, tedy umělé sladidlo.