Jaký jste somatotyp a pro který sport se nejvíce hodíte?

Rozdělení do tří typů

Jaké typy lidí chodí po planetě Zemi? Podle čeho je rozlišujeme, jaké rozhodující znaky hrají roli v tomto rozdělení? Podle čeho určujeme jednotlivé typy a jak se nazývají?

Prvním typem je endomorf, také označovaný jako obézní, silný nebo pyknik (označování podle Kretschmera). Druhým je typ mezomorf, svalnatý neboli atlet. Další, třetí typ se nazývá ektomorf, čili hubený či astenik (podle Kretschmera).

Ovšem málokdo je úplně čistý jeden typ. Často se tyto typy kombinují. Tyto kombinace umí určit somatograf. Existuje dokonce detailní rozdělení podle somatografu, které umožňuje přesně zařadit každého člověka.

Jak se mezi sebou jednotlivé somatotypy přesně liší?

Silný pro zápasy

Endomorfní typ označovaný někdy také jako obézní či pyknik má sklony k přibírání, nadváze. Jeho tělo je rozložité a oblé. Má poměrně nízký výdej energie a povrch jeho těla je malý. Velmi dobře nabírá svalstvo, ale bohužel stejně dobře nabírá také tuk.

Vzhledem k dobrému budování svalstva se pro endomorfní typy hodí ze sportů například vzpírání, různé druhy zápasů, ale také vodní sporty, jako například veslování či plavání, které také umožňují aktivní budování svalové hmoty.

Vzhledem k tomu, že bohužel také nabírají tuk, hrozí jim choroby srdce a cév, obezita a cukrovka. Proto je v jejich případě velmi důležité, aby do svého životního stylu zařazovali různé aerobní aktivity, které jim umožní udržet tělesnou hmotnost v přijatelných mezích. Proto je třeba omezit přísun sacharidů a tuků a naopak zařadit zdravou stravu s důrazem na dostatek zeleniny a ovoce a netučných bílých mas.

Svalnatý je určený ke gymnastice

Mezomorfní, tedy svalnatý typ velice dobře buduje svalstvo. Má pevnou, silnou kostru. Jeho ramena jsou široká, ovšem boky má užší. Právě dobrá tvorba svalstva, ale zároveň síla kostry a ohebnost tyto typy předurčuje pro kulturistiku, ale také gymnastiku vyžadující sílu a obratnost, stejně tak i běhy sprinty.

Energetický výdej těchto typů lidí je středně vysoký. Pokud se zabývá silovým tréninkem například v kulturistice či gymnastice, může velmi rychle přibírat svalstvo. Ideální je vyvážená zdravá strava.

Hubený se hodí k vytrvalosti

Ektomorfní typ je štíhlý, až hubený. Jeho svalstvo a kostra je poměrně slabé. Jeho povrch těla je velký a tím je také dáno, že má velmi rychlý výdej energie. Tukových buněk má naprosté minimum.

Nejvíce se hodí pro vytrvalostní sporty, jako například dlouhé běhy, ale také pro sporty vyžadující větší výšku jako například skok vysoký, basketbal. Jeho typ přináší také určitá omezení ve sportovních aktivitách. Nezbytné je připravovat mu méně náročný trénink a mezi jednotlivými tréninky dodržovat delší přestávky, aby byl vždy dostatečně odpočinutý.

Naproti tomu je při sportech schopný vydržet déle a hodí se tedy k vytrvalostním aktivitám, pokud ovšem umí dobře hospodařit se svými silami. Špatně nabírá svalovou hmotu, a proto je u něj nutné zajistit dostatek bílkovin.

Podle čeho se somatotypy odvozují?

K určení somatotypu dochází na základě několika různých měření. Měří se: tělesná výška, hmotnost, obvod bicepsu, obvod lýtka, rozměr kosti pažní a kosti stehenní, tloušťka kožních řas, která se určuje nad tricepsem, pod lopatkou, nad trnem kyčelním a na látky.