Jakým nápojům se vyhnout, pakliže chci zhubnout?

Správný pitný režim může naše shazování kilogramů výrazně ovlivnit a usnadnit.

Jaký je optimální pitný režim?

Voda je základem vašeho života. Vždyť voda tvoří 60 – 70% vašeho těla. Denně byste měli vypít alespoň 2 litry neslazené a neperlivé vody. Tento orientační denní příjem tekutin, se ovšem s odlišnými situacemi mírně mění. Jde také ruku v ruce s tím, co jíte, a jak moc se hýbete.

Při zvýšeném energetickém výdeji (sport, fyzicky namáhavá práce) nebo vysokých venkovních teplotách se logicky pitný režim zvedá z důvodu pocení. Pro naše zdraví je nutné udržovat rovnováhu mezi příjmem a výdejem tekutin.

Nápoj je dost široký pojem. Můžete mít na mysli alkoholický nápoj, limonády, minerální vodu, pomerančový džus, atd. V podstatě jakoukoliv tekutinu, zejména na bázi vody, kterou nahrazujete ztráty tekutin v těle. Už tady je vám asi zřejmé, že pro hubnutí nebudou některé zmíněné nápoje příliš preferované.

Pijte pravidelně v průběhu celého dne. Nárazová konzumace velkého množství tekutin zatěžuje ledviny. Orientačním pocitem je pro vás většinou žízeň, avšak ta již naznačuje mírnou dehydrataci vašeho těla.

Výhody dodržování pitného režimu

  1. Výhodou správného pitného režimu při redukční dietě je jeho kombinace s vlákninou. Rozpustná vláknina dokáže vodu nasáknout a výrazně tak zvětší v žaludku svůj objem. Tím pomáhá pocitu sytosti, zpomaluje vstřebávání cukrů a omezuje vstřebání jiných živin. Výhodná je např. omezenější prostupnost tuků přes střevní stěnu.
  2. S dostatečným pitným režimem se budou z těla snáze odplavovat i škodlivé látky, které vznikají při metabolických procesech.
  3. Nedostatek tekutin zpomaluje látkovou výměnu, což způsobuje únavu, kterou lidé často zahánění konzumací jídla, zvláště pochutin. Jistě znáte pořekadlo „Hlad je převlečená žízeň“. Kdo pije málo, zadržuje ve tkáních vodu. Organismus je chytrý, přenastaví se do úsporného režimu a schraňuje tekutiny do zásoby.

Co pít, aby šla kila dolu?!

Dostatečný pitný režim není v redukci váhy to nejzásadnější. Důležité je také to, jaké tekutiny přijímáte. 0,5 l vody obsahuje 0 kJ, 0,5 Coca-Coly téměř 900 kJ. Dáte si Coca-Colu a máte po svačině. Přitom organismu kromě velkého přísunu jednoduchých cukrů a hory aditiv pití Coca-Coly nijak nepřispělo.

Při snaze zhubnout je konzumace slazených tekutin zcela vyloučena, stejně jako limonády, přislazované ovocné džusy či nápoje, sladké cidery, aj. Je to zkrátka kontraproduktivní. Takové tekutiny představují velký energetický příjem, a přitom je často zapomínáte zahrnout do výživového plánu. Typicky se to týká slazené kávy.

V redukci si musíte hlídat nejen to, co sníte, ale také to, co vypijete. Abyste se nezatěžovali ještě připočítáváním kalorií za tekutiny, úplně nejsnazší a pro tělo nejzdravější je obyčejná čistá voda a:

  • pramenité a slabě mineralizované přírodní minerální vody
  • vodou ředěné ovocné a zeleninové džusy (nejlépe 100%, nepřislazované)
  • čaj (neslazený, ovocný nebo slabý zelený a černý čaj, příležitostně bylinné čaje)
  • kojenecké vody
  • pitný režim ovlivňují i některé potraviny nebo pokrmy s velkým obsahem vody (zelenina, ovoce, polévky)