Sdílej se svými přáteli...

Játra ve zdravém jídelníčku, ano či ne?

Pravda o játrech a jejich roli ve zdravém jídelníčku

Játra se na talíři Čechů objevují čím dál tím častěji. Pro mnohé jsou delikatesou, kterou si čas od času nemohou odpustit.

Řadí se ovšem játra mezi zdravé potraviny?

Publikováno: 10.12.2018



Před konzultací
−17 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Jak často játra konzumovat a jsou vhodné také pro děti? Nejen na tyto otázky naleznete odpovědi v následujícím článku.

Železem nabitá

Játra patří mezi potraviny doporučované zejména při chudokrevnosti.

Vykazují vysoký obsah železa, jehož nedostatek trápí obvykle ženy kvůli menstruaci, ale také seniory nebo děti ve stadiu dospívání.

V jídelníčku by se měly objevovat i u těch jedinců, kteří se potýkají s únavou, malátností, bledou pletí, nebo jim chybí vitamín B12 a jiná béčka, A, D, zinek, měď či chrom.

Játra jsou v neposlední řadě také plnohodnotným zdrojem bílkovin.

Opatrně v těhotenství

Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu A se častá konzumace jater nedoporučuje ženám v období těhotenství. V opačném případě existuje riziko vzniku vývojové vady plodu.

Jejich příležitostné zařazení do jídelníčku je však u těhotných žen žádoucí, jelikož vitamín A má v přiměřeném množství pozitivní vliv na vývoj placenty, tvrdost zubů a kostí.

Dále se vitamín A podílí na správné funkci imunitního systému, díky čemuž se odolnost organismu proti infekcím mnohonásobně zvyšuje.

Co je moc a co je málo

V jídelníčku dospělého jedince i dítěte by se játra měla objevovat zhruba dvakrát do měsíce. Samozřejmostí je jejich zdravá úprava (součást omáček, polévkových knedlíčků, zavářek či jako minutka restovaná na minimu oleje).

Naopak vyhnout by se jim měl člověk v paštikách, salámech či jiných uzeninách s přídavkem nadměrného množstvím soli a tuku.

Pomocník i strašák zároveň

Třebaže jsou játra výrazným zdrojem cholesterolu, byla by škoda je z jídelníčku nadobro vyřadit.

Zcela jiný přístup by však k játrům měli zaujmout ti, jimž byla diagnostikována dna, a to z důvodu velkého množství purinů v nich obsažených.

Pozitivně lze na konzumaci jater nahlížet kvůli látce zvané lecitin, v nich obsažené. Ta je pro organismus naprosto zásadní.

Lecitin hladinu cholesterolu v krvi snižuje, pomáhá zlepšovat koncentraci, dokáže zabránit tvorbě žlučových kamenů, zlepšovat kvalitu pokožky, nehtů a vlasů, bojovat s celulitidou atd.

Nebojte se tedy játra čas od času zařadit do jídelníčku. Dbejte na jejich dietní úpravu a vybírejte spíše játra drůbeží. Ta jsou křehčí, jemnější a je u nich vyšší pravděpodobnost nízkého obsahu případných škodlivin.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí ve Světě zdraví jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život