Jedlé květy a jejich zdravotní benefity

Jedlé květy se však doporučuje sbírat jen pěstované bez použití pesticidů a v době, kdy jejich růst vrcholí (ne tedy květy ovadlé či nedozrálé). Při jejich sběru byste měli vědět, o jaký druh jde.

Potenciálně nebezpečné jsou květy šalvěje, hrachoru, oleandru, narcisu, azalky, rododendronu, máku, kaly a některých orientálních druhů.

I u jedlých květin začněte nejprve malou ochutnávkou jako prevencí před možnou alergickou reakcí.

Přečtěte si v tomto článku, které květiny patří mezi nejlepší jedlé, jakým způsobem je lze použít a jaké jsou jejich zdravotní účinky.

Levandule

Je vhodná zejména ke sladkým jídlům, tedy dezertům, zmrzlinám, čokoládě, bábovce nebo ovocnému salátu.

Dále se hodí k rýži, jehněčímu a králičímu masu a dobře chutná v kombinaci s majoránkou, petrželkou, rozmarýnem a tymiánem.

Pomáhá při úzkostných stavech, depresích a nespavosti, podporuje trávení a hojení ran.

Růže

Krásně vypadá i voní. Používá se nejlépe k ovocným pokrmům (salátům, sorbetům a drinkům). Její okvětní plátky můžete obalit v cukru či si z nich vyrobit domácí růžový likér nebo čaj.

Růže mají silné antivirotické, antibakteriální, antimikrobiální a antimykotické účinky.

Čaje z nich jsou vhodné pro diabetiky, pro osoby mající různé záněty a bolesti, ale i problémy s žaludečními vředy a ledvinami. Vůně růží prospívá psychice.

Fialka

Má sladkou výraznou chuť, může se jíst kandovaná, vypadá hezky na chlebíčkách, jednohubkách, i jako ozdoba k masu a do polévky. Dále ji lze zamrazit do kostek ledu a ozdobit jí drinky nebo smoothie.

Fialky obsahují vitamín C a celou řadu zdraví prospěšných látek. Užívají se při různých onemocněních dýchacích cest, revmatu, bolestech hlavy, migréně a kožních potížích.

Sedmikráska

Nadrobno nasekaná se hodí zejména do salátů. Už od pradávna jsou sedmikrásky známé pro své léčivé účinky, např. při nachlazení, nechutenství, zažívacích obtížích, kožních problémech, bodnutí hmyzu, drobných poraněních či bolestech zubů.

Pampeliška

Má sladkou až medovou příchuť. Zkuste ji opražit na másle, naložit do vína a octa a připravit z ní sirup nebo jí ozdobit rýži.

Pampelišky mají rovněž mnoho zdravotních benefitů, avšak správné pojmenování pampelišky zní smetanka lékařská.

Pomáhá při zánětech jater (žloutence), diabetu, kožních potížích, žlučníkových kamenech, poruchách metabolismu, únavě, problémech se slezinou, čistí žaludek a krev, podporuje trávení a pocení, je močopudná.

Měsíček

Celé jeho jméno zní měsíček lékařský. Okvětní lístky měsíčku výborně chutnají s rýží, koláči, máslem, jogurtem či omeletou. Je bohatý na karoteny a další důležité vitamíny.

Působí močopudně, protizánětlivě, antisepticky a hojivě, je prevencí vzniku rakoviny, používá se při léčbě sliznic, očí, svalů, kostí a kůže, zmírňuje křeče a bolesti zubů, pomáhá při úzkostech a depresích.

Bez

Květy bezu patří k nejdostupnějším a nejchutnějším. Můžete z nich připravit sirup, šťávu, čaj, med, polévku nebo ho dokonce usmažit. Je plný vitamínů a dřív se považoval za rostlinu s kouzelnou mocí.

Ulevuje při různých bolestech, pomáhá při chorobách a zánětech srdce, ledvin a jater, při nachlazení, má detoxikační a močopudné účinky.

TIP: Další výborné jedlé květy jsou např. orchidej, karafiát, maceška, begónie, chrpa, chryzantéma, fuchsie, lichořešnice, aksamitník či brutnák.