Jezte bio a zhubnete aneb Jaká je realita?

Co je to BIO?

BIO je označení potravin, které by měly být vyrobeny, vypěstovány nebo vyprodukovány ekologickým zemědělstvím. Ekologické zemědělství je pak taková forma organické výroby, která se brání všem umělým a anorganickým látkám, vlivům a podpory. Opakem ekologického zemědělství je zemědělství konvenční. To se specializuje na maximální výnosy a zisk za co nejnižší cenu.

Samotné ekologické zemědělství a vlastně i bio produkty jsou staré, jako lidstvo samo. Vlastně ještě starší. Jde totiž o to, že taková zelenina, ovoce, maso a jiné formy potravin vznikají v co nejpřirozenějších podmínkách. Pokud si doma vypěstujeme jablko, které jsme nehnojili, ničím nestříkali a v podstatě se o něj nestarali, je bio. V tom samém případě je to i jablko utržené kdekoliv jinde, kde k jeho růstu nebylo potřeba umělých hnojiv, postřiků a dalších nepřirozených látek.

BIO jako módní trend

Ekologické zemědělství nevzniklo záměrně, jen bylo postupně nahrazováno a vytlačováno tím konvenčním. V posledních letech ale zájem o přirozené potraviny obrovsky vzrostl a tak se mohlo dále rozvíjet. Lidé se čím dál více báli nepřirozeně krásné a stejné zeleniny, mluvilo se o vlivu hormonů v mase, používání pesticidů a jedovatých postřiků a neúnosné zatěžování půdy. Ta se pak musí opravdu velmi hnojit, aby výnosy neklesaly a půda mohla vůbec poskytovat správné podmínky pro růst. Vlivem reakcí ekologických organizací, značné medializaci a správného načasování se stalo BIO trendem.

Postupně jsme mohli bio potraviny najít jen ve specializovaných obchodech, ale jejich potřeba byla mnohem větší. V současnosti si můžeme u všech základních druhů potravin vybrat klasickou a bio verzi. Jde hlavně o mléčné produkty, maso, ovoce a zeleninu, ale také pečivo, vejce nebo různé nápoje. Obvykle jsou ceny těchto produktů až o desítky procent vyšší? Proč a jaké přinášejí výhody?

Velká blamáž? To sotva

Buď můžete bio potraviny milovat a mít k nim kladný vztah, nebo je nenávidět. Odpůrci často poukazují na vysokou cenu, ale stejnou chuť, vlastnosti a to, že žádné zázračné účinky nepřinášejí. Často jde ale o špatné pochopení celé věci.

Když si budu kupovat bio potraviny, je to jistota, že zhubnu? Toto je jeden z velkých omylů. Ano, správný výběr potravin má vliv na redukci hmotnosti. Ale bio anglická slanina bude stejně tučná, jako ta klasická. Ale pokud si změníme jídelníček a upřednostníme bio potraviny, je celkem jisté, že si nejen více pochutnáme, ale dopřejeme svému tělu i větší příjem živin a podpoříme dobrou věc.

Proč si teda koupit potravinu s označením bio? Mělo by nám být garantováno, že jde o šetrné zemědělství. Neničí se krajina, zvířata jsou chována v přirozených podmínkách a produkt by měl mít i lepší nutriční hodnoty. Tyto vlivy se podepisují i na chuti výrobků. Srovnejte si bio rajče a klasické rajče? Možná to z ekologického zemědělství nebude vypadat tak dokonale, ale chuťově zvítězí!

Je vědecky dokázáno, že bio potraviny obsahují více vitaminů, minerálů a dalších nutričně hodnotných látek. Takové potraviny jsou pro naše tělo mnohem přijatelnější a snadno je zpracuje. Další velkou výhodou je i jistota minimálního nebo žádného použití chemikálií a pesticidů. Právě z nich pak vznikají alergie, ale i jiné nebezpečné choroby.

Kromě skvělé chuti, lepších nutričních vlastností a dalších výše zmíněných vlastností, je to i podpora dobrého zemědělství. Nechceme přece pole, která jsou tak vyčerpaná a rodí jen díky obrovským dávkám syntetických hnojiv? Nechceme přece zamořené spodní vody, krajinu plnou eroze a zvířata pěstovaná pod tlakem a stresem.

Nakupujte od svého farmáře

Nevíte, kde si takové potraviny koupit a v supermarketu jejich kvalitě nevěříte? Bio potraviny nemusí nést označení bio, aby ekologicky šetrné doopravdy byly! Kupte si mléko od svého souseda, odebírejte vejce od svých rodičů nebo si sami pěstujte vlastní zvířata v kvalitních podmínkách. I to jsou pak bio potraviny. Nakupte ovoce u sadaře, vydejte se na farmářské trhy a podpořte ekologické zemědělství. Děláte totiž nejen něco pro své zdraví, ale i pro naši krajinu, pro naši planetu.