Jídlo po cvičení: Jak dodat energii unavenému tělu?

Záleží na tom, co si od cvičení slibujete. Chcete trénovat fyzickou kondici, hubnout, nebo si naopak nechat narůst svaly? Každý ze zmíněných režimů se řídí trochu jinými pravidly a ta je nutné respektovat. Pro všechny tři situace ovšem platí jedna společná zásada: bezprostředně po cvičení byste rozhodně začít jíst neměli.

1. Pro lepší kondici

Jestliže cvičíte aerobní aktivity pro zlepšení své tělesné kondice, rozhodně nejezte ihned po cvičení. Nechte si chvíli na uklidnění. Najíst byste se měli nejdříve po půl hodině, nebo ještě lépe až po hodině od cvičení. Jestliže tehdy nastane čas na hlavní jídlo, můžete si ho beze strachu dát.

Ovšem jezte zdravě, vynechte příliš těžká a tučná jídla. Platí pravidlo, že polovinu vašeho jídla by v tuto chvíli měla tvořit zelenina, čtvrtinu sacharidy, tedy příloha v podobě rýže, těstovin či brambor a čtvrtinu bílkoviny, tedy maso.

Sacharidy jsou po cvičení důležité, protože společně s bílkovinami vám pomáhají regenerovat namožené svaly. Rozhodně byste je tedy neměli vynechávat. Pouze v případě, že cvičíte krátce před tím, než se uložíte k spánku, množství sacharidů omezte. Naopak si ale dopřejte lehce stravitelné bílkoviny, například ve formě jogurtu.

2. Pro shazování přebytečných kilogramů

Cvičíte především kvůli tomu, že chcete shodit přebytečné kilogramy? Když je vaším cílem hubnutí, v žádném případě byste neměli jíst bezprostředně po cvičení. Ponechte svému tělu čas k regeneraci. První pokrm si dopřejte nejdříve po hodině od skončeného cvičení, vhodnější je ovšem počkat hodinu a půl.

Ideálním pokrmem jsou sacharidy kombinované s bílkovinami. Tedy menší porce sacharidové přílohy, bílkoviny v podobě masa, ideálně drůbežího nebo rybího a doplnit zeleninovým salátem. Z bílkovin je dobré také zařadit luštěniny či jedno vejce, jde o zdravější a lépe stravitelné proteiny, než v případě červeného masa.

3. Pro krásné vyrýsování svalů

Budujete-li svaly, rozhodně byste neměli podcenit také stravování krátce po tréninku. Během něho totiž spálíte velké množství energie, kterou potřebujete někde doplnit. Proto byste si přibližně do půl hodiny po tréninku měli dopřát malou svačinku. Díky ní doplníte sacharidy spotřebované při sportu.

Může to být například müsli tyčinka s ovocem, ovšem bez čokoládové polevy, nebo mistička ovesné kaše podle chuti, banán, ovocný džus, vyberte si podle vlastní chuti a volby, ovšem platí, že by mělo jít o zdravé sacharidy, které se budou nějakou dobu uvolňovat do krve. Po další přibližně hodině a půl, tedy zhruba dvě hodiny po skončení tréninku si můžete dopřát klasické jídlo obsahující sacharidy i bílkoviny. Například těstoviny nebo rýži s kuřecím masem. Ideální je doplnit toto jídlo zeleninovým salátem.

Aktivuje u vás cvičení chuť na sladké?

Přepadá vás po cvičení chuť na sladké? Snažte se ji zahnat jinak než rychlými sacharidy. Volte naopak sacharidy, které se vám do krve uvolňují postupně, ať vám zbytečně nekolísá hladina krevního cukru. Například celozrnné sušenky, müsli tyčinku, kousek ovoce. Zamyslete se i nad tím, máte-li vyvážený jídelníček. Chutě jsou často známkou toho, že vám v jídelníčku něco chybí. Poměr obsahu bílkovin, sacharidů a tuků není vyvážený a něco vám chybí. Proto se snažte stanovit si na míru jídelníček zohledňující i vaše cvičení.