Kdy a co jíst před cvičením, abychom nejúčinněji hubli nebo rýsovali svaly?

Jezte nejpozději hodinu předem

Kromě tuku, který během cvičení spálíte, ale tělo potřebuje i další látky. Ty musíte doplnit právě stravou. Pohyb je při hubnutí velmi důležitý.

Abyste při cvičení optimálně spalovali tuk a nehladověli, je důležité přizpůsobit svůj jídelníček už od snídaně. Nezapomeňte na vydatnou snídani plnou bílkovin a sacharidů na úvod nového dne. Potom jezte v intervalu 2-3 hodin, abyste měli stále dost energie. Poslední klasické velké jídlo, tedy oběd či večeři, byste si měli dát naposledy 3-4 hodiny před předpokládaným začátkem cvičení. Pokud se chystáte cvičit za účelem hubnutí, je nejvhodnější sníst poslední menší svačinu nejpozději hodinu před začátkem cvičení. Lepší je ale počítat s intervalem mezi jídlem a cvičením trvajícím 1,5 hodiny.

Efektivní odbourávání kilogramů

Budete mít dostatek energie, ale přitom nebudete mít plný žaludek a tím zatěžovat svůj trávicí systém. Budete v takovém případě účinně odbourávat tukové zásoby a spalovat kalorie. Později než hodinu předem byste už jíst neměli. Také byste si neměli dávat energeticky příliš náročné jídlo. Jinak totiž krev bude ve zvýšené míře putovat do vašeho trávicího systému. Tím se omezí průtok krve do svalů. V důsledku toho nebude mít vaše cvičení takový účinek. Nebudete proto odbourávat kilogramy tak efektivně, jako v případě, že sníte lehčí jídlo nejpozději hodinu předem.

Vyvarujte se příliš tučného a sladkého

Která jídla před cvičením můžete jíst a kterých byste se měli naopak vyvarovat? Vynechte především příliš tučné a sladké pokrmy. Pokud chcete cvičit především za účelem hubnutí, neměli byste krátce před cvičením konzumovat ani potraviny obsahující velké množství vlákniny. Vláknina totiž výrazným způsobem zpomaluje průnik sacharidů do krve. Pokud chcete ale během cvičení pro redukci váhy rychle a intenzivně spalovat, tedy provozujete některý druh kardio cvičení, není to pro vás příliš vhodné. V takovém případě nedojde k tak intenzivnímu spalování tukových zásob.

Pro silová cvičení se zásobujte

Naopak pokud provozujete delší trénink, určený pro vytrvalost apod., vlastnosti vlákniny se vám budou hodit, protože se získaná energie bude uvolňovat pomalu a postupně. Jestliže cvičíte především kvůli hubnutí, dopřejte si před cvičením celozrnné pečivo, ovocný koktejl, ovoce, müsli tyčinku, která neobsahuje čokoládovou či jinou polevu. Takové jídlo má vyšší obsah sacharidů, o něco méně bílkovin a minimum tuků. Pokud provozujete silová cvičení, tedy posilování, můžete poslední menší svačinu složenou ze sacharidů a bílkovin sníst i 30 minut před cvičením.

Jak jíst, chcete-li nabrat svaly

Pokud cvičíte za účelem rýsování svalů, nejlépe se vám osvědčí dieta takzvané sacharidové vlny, kdy se jednotlivé dny liší tím, kolik sacharidů přijmete (množství se zvyšuje a snižuje). Tuto dietu dodržují profesionální kulturisté. I v tomto případě se řiďte vynechat tučné a sladké. Sacharidové vlny vám pomohou vytvořit svalovou hmotu společně s vhodně zvoleným tréninkem. V případě, že nabíráte svalovou hmotu, nepodceňujte ani stravu po cvičení. Po tréninku byste měli brzy zhruba do půl hodiny doplnit energii menší svačinou, která vám doplní chybějící sacharidy. Zhruba za další hodinu a půl sníst jídlo bohaté jak na sacharidy, tak i na bílkoviny.