Co jíst proti únavě a jak se cítit svěží?

Dostatek spánku je základ

Co byste neměli zanedbávat, chcete-li být svěží a v pohodě? Především byste si měli dopřávat dostatek spánku. Ideální je spát 7-8 hodin a také dodržovat pravidelný spánkový režim. To znamená chodit spát a budit se v určitou hodinu. Vaše tělo si na tento režim zvykne a bude vědět, že dostane svoji pravidelnou porci odpočinku.

V některých případech, například při zaměstnání na směny ale tento režim nemůžete dodržovat. Přesto se snažte v rámci možností si vytvořit pravidelný spánkový režim. Nejhorší je, pokud chodíte spát naprosto nepravidelně.

Výživná strava hodně pomůže

Nepodceňujte také stravu. Jezte pravidelně, vždy cca každé 2,5 -3 hodiny. Pravidelná a hodnotná strava dodá vašemu tělu dostatek energie.

Neměli byste rozhodně zapomínat na ovoce a zeleninu s vysokým obsahem vitamínů, především vitamín C je velmi účinným a zdatným bojovníkem proti únavě. Dále by vám neměly chybět vitamíny ze skupiny B, hlavně vitamín B5. Získáte ho z mléčných výrobků nebo třeba ze slunečnicových semínek.

Únavu vám pomůže zvládnout i železo, takže nezapomínejte na látky obsahující právě tento kov. Doplnit ho můžete například ze špenátu. Nezbytný je i vápník, který je obsažený například v máku, ale také sodík či draslík.

Pomohou postupně uvolňované sacharidy

Dávejte si pozor také na konzumaci tučných a těžkých jídel. Právě po nich budete unaveni ještě více. Pokud už si dopřejete nějaké energeticky náročnější jídlo, snažte se jíst menší porce. Dopřejte si k němu také ovocný salát nebo kompot, který jídlo odlehčíte a dodáte tělu potřebné vitamíny.

Dohánět energii čokoládou také není ideální. Rychle vám stoupne glykemický index, ale rychle zase klesne zpátky. Pokud vám chybí energie, dopřejte si raději nějaké sacharidy, které se budou uvolňovat postupně a vydrží delší dobu. Například kaše z ovesných vloček.

Pravidelný pitný režim je důležitý

Dodržujte také pravidelný pitný režim. I dehydratace může způsobit únavu. Uvádí se, že dospělý člověk by měl vypít asi 2,5 litru tekutin denně. Závisí samozřejmě na individualitě každého z vás. Někdo pije méně, někdo více, je třeba také počítat s tím, že část tekutin přijmete s potravou, proto je tuto hodnotu třeba brát pouze orientačně, každý si ji přizpůsobí svým potřebám. Nejlepší je pít čistou nefiltrovanou vodu, pokud možno se vyhýbat alkoholu a s mírou pít také kávu.

Zatočte se stresem

Bojujte účinně se stresem. V současné společnosti se stresovým situacím nevyhnete. Naučte se ale s nimi bojovat. Stres totiž váš organismus vysiluje, vyčerpává. Najděte si způsoby, jak relaxovat. Sportem, procházkami, výlety, poslechem hudby, návštěvou divadla, pravidelným provozováním různých koníčků, setkáním s přáteli, s rodinou, každý podle svého založení a zájmů. Je ale nezbytné si provětrat hlavu, abyste přišli na jiné myšlenky. Každá aktivita, při které se uvolníte, vám zároveň pomáhá získat novou energii.

Pokud můžete, sportujte a vyžeňte stres pohybem. Sport vám dodá adrenalin a pomůže se zregenerovat. Není třeba dřít v posilovně, stačí i krátká chůze. Výborná na odreagování je i jiná fyzická aktivita a nemusí být ani nijak fyzicky náročná, stačí třeba úklid domova. Proti stresu také působí esenciální aminokyselina L-tryptofan. Najdete ji třeba v červeném mase nebo také vejcích.