Jízda na longboardu – nevšední druh zábavy a sportu, díky němuž se dostanete do formy

Longboard má větší a měkčí kolečka než skateboard, čímž zaručuje lepší stabilitu a přilnavost. Jízda na longboardu, longboarding, se vyvinula ze skateboardingu (ten vznikl v 60. letech 20. století v USA) a snowboardingu – poprvé se dlouhá prkna objevila na přelomu 80. a 90. let.

Stejně jako se skateboardem se s ním dají provozovat různé triky, jako freestyle, dancing, cruising, downhill, sliding apod., ale pochopitelně ho můžete využívat pouze rekreačně. Přečtěte si v tomto článku, co konkrétně, a jaký longboard v případě zájmu vybrat.

Zdravotní výhody longboardingu

Posiluje svaly

Je zřejmé, že jízda na longboardu je výborná pro zpevňování svalového tonusu nohou, ale to zdaleka není to jediné. Také váš trup (střed těla, jádro) musí neustále pracovat, abyste na prkně udrželi rovnováhu. Zapojení středu těla pak mj. zlepšuje držení těla a stabilitu, je prevencí proti bolestem zad, pádům a zraněním a protahuje svaly, které jinak často nevyužíváte.

Působí jako kardio cvičení

To je jeden z nejvýznamnějších přínosů jízdy na longboardu. Kardio aktivity jsou nezbytné pro celkové zdraví, protože spalují kalorie, posilují srdce a chrání vás tak před onemocněními. Také zvyšují kapacitu plic. Stačí pár minut denně, abyste brzy pocítili všechny jejich pozitivní účinky.

Zlepšuje vytrvalost a ohebnost

Jakýkoli druh sportu s použitím prkna (-boarding) je obvykle dynamický. To znamená střídání fází větší námahy s fázemi klidnějšího tempa, což poskytuje tělu potřebný čas k regeneraci před dalším zrychlením srdeční frekvence. Už po několika projížďkách na longboardu zjistíte, že i jiné fyzické aktivity jsou náhle jednodušší.

Pokud se nadto naučíte různé triky a techniky, zlepší se celý váš pohybový rozsah a protáhnou, zpevní a posílí rovněž další svalové skupiny.

Techniky při jízdě na longboardu

Mezi obvyklé triky, které „longboarďáci“ provozují, patří například freeride (jízda z nižších kopců), downhill (klasický sjezd vyznačující se velkou aerodynamikou), sliding (na strmých a kratších kopcích), dancing (spojuje v sobě různé prvky, točivé a elegantní pohyby) a některé další.

Správný výběr longboardu

Existuje mnoho různých typů tohoto dlouhého prkna. Pro začátečníky je nejvhodnější tvar pintail (kapka), pro podobné triky jako na skateboardu je ideální hybridní, tvarově podobný skateboardu je tzv. cruiser. Jak už bylo zmíněno, obvyklá délka longboardu je kolem 1 m, ale může být i kratší – od 70 cm (zejména pro běžnou jízdu ve městě) až po 107 cm a více (pro různé triky).

Desky se vyrábí z různých druhů dřeva (nejtvrdší je javorové, nejpružnější bambusové) v kombinaci s laminátem.

Při výběru hrají důležitou roli jeho komponenty – tzv. trucky a bushingy, ložiska, kolečka a podložky. Více vám poradí odborníci ve specializovaných e-shopech.

Bezpečnostní zásady

Lidé, kteří se věnují jízdě na prknech, bývají náchylní k různým zraněním a pádům, zejména pak, když se učí novým technikám. Velkou pozornost věnujte jízdě na frekventovaných ulicích. Mělo by být samozřejmostí nosit přilbu, chrániče kolen a kvalitní rukavice.

Navzdory rizikům však převažují výhody longboardingu. Kromě výše uvedených zdravotních pozitiv, je to navíc skvělá zábava, při které se seznámíte s dalšími nadšenci, se kterými se budete podporovat a motivovat.

Napřesrok, až bude přát počasí, určitě tento sice ne tak známý, ale rozhodně zajímavý sport vyzkoušejte.