Kalorie v nápojích

Při hubnutí, ale také při zdravém životním stylu je nejen důležitý správný jídelníček a pestrost potravin, ale také dostatečný přísun tekutin. Všímáte si, co pijete a po čem můžete nevědomky přibírat? Při nejrůznějších dietách je důležité dodržovat denní příjem kalorií, do kterého se počítají také nápoje. Ovšem ty v sobě mohou mít vysokou přítomnost cukrů a nabourat Vám tak celý zdravý životní styl.

Podle zásad zdravého stravování a životního stylu je doporučený příjem 8 – 10 000 kJ denně, samozřejmě v závislosti na pohlaví a aktivním způsobu života jedince. Takový příjem nám umožní držet si stálou váhu. Při hubnutí se většinou příjem omezuje na 6 – 7 000 kJ. Mnoho lidí si v jídle hlídá opravdu každé deko, které sní, ale na nápoje se nějak zapomíná. Nejde jen o sladké limonády, ale také například o café latté či milk shake.

Cappucino s napěněným mlékem může mít až 200 kalorií. To samé platí o espressu s mlékem a cukrem. Café latté je ještě horší a má kolem 350 kalorií a až 20 g tuků. Největší kalorickou bombou pak je horká čokoláda nebo v letních měsících ledová káva a ochucená frappuccina. Oba tyto nápoje mají až 500 kalorií a kolem 60 g tuku. Dalším příkladem nevhodných tekutin jsou džusy a to i takové, které na sobě mají nápis „stoprocentní džus bez cukru“. Výrobce tím označením jen kupujícímu sděluje, že džus nedoslazoval řepným cukrem. Takový džus ale obsahuje cukr z ovoce a někdy ho je více než v klasické Coca-Cole či Pepsi Cole. Kolové nápoje mají zhruba 1600 – 1900 kJ na litr, tyto stoprocentní džusy mohou ale obsahovat až 2000-2500 kJ na litr!

Co tedy pít při hubnutí?

Nedostatek tekutin nevyvolá pouze bolesti hlavy a únavu, ale také vážné nemoci a při hubnutí je dostatečný pitný režim velmi důležitý. Dobrým řešením je tak pít neslazené vody, mošty či nejrůznější nápoje s označením light. Džusy s tímto označením mohou mít pouze 600 – 700 kJ na litr, Pepsi Cola ligh a mošty okolo 900 kJ na litr. Ideálním řešením jsou pak ovocné nebo bylinné čaje či neslazená balená voda. Specialisté se shodují, že nevhodné jsou minerálky s vysokým obsahem sodíku a to z důvodu, že zvyšují riziko hypertenze a pomáhají v těle zadržovat vodu. Ochucené balené vody mívají mezi 650 – 900 kJ na litr, což není mnoho.

Samostatnou kapitolou je potom alkohol. To, že po alkoholu nebudeme hubnout, ví asi každý. Ovšem málokdo si uvědomuje, kolik má alkohol kJ na jeden litr a kolik kJ při jedné víkendové akci s přáteli můžete přijmout.

Jeden litr světlého piva 10° má 1300 kJ, pivo světlé 12° pak už 1400 kJ a pivo 10° tmavé dokonce 2100 kJ. Víno je na tom ještě hůře. Suché bílé a červené víno má 2260 – 2750 kJ na litr, bílé sladké okolo 4000 kJ a šumivá vína od 3200 do 4500 kJ. Z hlediska kalorií je ale největší peckou v přísunu kJ tvrdý alkohol. Například v Tequile je 9000 kJ na litr, 40-ti procentní destiláty mají kolem 9000 – 11 500 kJ, whisky zhruba 10 000 kJ, vaječný koňak 12 000 kJ a becherovka 13 000 kJ.

Nejjednodušší radou, jak přesně zjistit množství energie v určitém nápoji, je podívat se na obal a přečíst si složení. Zelený čaj se tak stává nejlepším přítelem nejen pro ty, kteří hubnou, ale i pro vyznavatele zdravého životního stylu.