Kardio vs HIIT

Kardio cvičení posiluje srdce, svaly a plíce a spaluje se při něm hodně kalorií.

Při klasickém kardio tréninku se však příliš nemění jeho intenzita.

Např. při běhu, plavání apod. většina lidí udržuje mírné tempo a stabilní rychlost, které sice pomáhají spalovat kalorie, jenže nemají výrazné účinky na konzistentní spalování tuků.

Proto je vhodné zapojit do svého programu i vysoce intenzivní intervalový trénink, známý pod zkratkou HIIT.

Co je to vlastně HIIT?

Tato aktivita kombinuje kardio cvičení střední a vysoké intenzity, které kromě posilování a spalování kalorií umožňuje organismu také spalovat tuky ještě dlouho po skončení tréninku.

Obvykle se při ní zvyšuje po určitou dobu (v závislosti na druhu prováděné činnosti) srdeční frekvence na 80-90 % z maxima.

Poté zas tato frekvence klesá na cca 30-40 % (doba na zotavení, při níž si tělo může odpočinout v přípravě na další intenzivní část tréninku).

V čem je HIIT lepší než klasické kardio?

Kratší tréninky

Nejenže ušetříte čas, avšak krátká intenzivní aktivita má stejné, ne-li lepší výsledky, jako když věnujete cvičení více času při pomalejším tempu.

Zvýšená výkonnost

Tradiční kardio stimuluje tzv. aerobní (kardiovaskulární) systém a umožňuje tělu efektivněji využívat kyslík, což je sice prospěšné, ovšem HIIT ovlivňuje též systém anaerobní a to přináší celou řadu výhod: dochází k zlepšení síly, výbušnosti, rychlosti a vytrvalosti, posílení svalů, kostí a kloubů.

Lepší spalování kalorií

HIIT napomáhá spalování kalorií a tuků (včetně problémového břišního) nejen přímo při tréninku, ale i po jeho skončení. Tím se zrychluje rovněž metabolismus, a to po dobu několika hodin až dní.

Účinnější využívání glukózy

Glukóza je jednoduchý cukr, důležitý zdroj energie a součást mnoha sacharidů. Organismus ho buď využívá k získání energie anebo ji vyloučí.

U lidí věnujících se HIIT je glukóza využívána efektivněji než u těch, kdo provozují klasické kardio. Přebytek glukózy totiž může vést k obezitě, diabetu a srdečním onemocněním.

Větší tolerance fyzické zátěže

Lidé, kteří do svého programu zapojují HIIT jsou výkonnější a lépe snášejí také další zátěž jako silový trénink, účast na sportovních aktivitách, práci vestoje, náročnou fyzickou práci apod.

Nevýhody HIIT oproti tradičnímu kardiu

HIIT má však i své nevýhody. Za prvé je to přetrénování. Příliš časté střídání vysoce intenzivního pohybu s pomalejším tempem může vést až k úzkosti a stresu. Proto se doporučuje provádět jej maximálně 2x-3x týdně a nejlépe ráno či alespoň 6-7 hodin před spaním.

Za druhé, není vhodný pro úplné začátečníky. Nemáte-li dostatečnou kondičku, hrozí riziko zranění a vyčerpání.

Jaký typ tréninku tedy zvolit?

To je do značné míry individuální a závisí na vašem zdraví, kondici, času, který můžete cvičení věnovat, vašich cílech a rychlosti, jaké jich chcete dosáhnout a na tom, jaký druh cvičení vám celkově vyhovuje.

Ideální je jak klasické kardio tak HIIT kombinovat, popř. se poraďte s lékařem nebo trenérem.