Kromě toho, že jsou chuťově skvělé (doporučuje se je především péct, ale dají se připravit na mnoho různých dalších způsobů), obsahují důležité živiny, které prospívají nejen hubnutí, ale i celkovému zdraví. Přečtěte si, jaké jsou výhody zařazení kaštanů do jídelníčku.
Podporují dietu
Tyto plody jsou podobné ořechům a semínkům. Ve srovnání s nimi nejsou ale tak tučné a kalorické. 100 g obsahuje 213 kalorií a 2,26 g tuku. Dále jsou dobrým zdrojem vlákniny (8 g vlákniny na 100 g porci), která vás rychleji zasytí, bez toho, aniž byste zkonzumovali zbytečně moc kalorií a měli za chvíli hlad. Vláknina navíc zlepšuje zažívání a pomáhá při problémech se zácpou.
Poskytují stabilní energetické hladiny
V kaštanech sice najdete hodně sacharidů (45,5 g ve 100 g porci), jedná se však o komplexní cukry, které na rozdíl od těch jednoduchých neškodí zdraví ani postavě. Tělo je tráví pomalu, takže hladiny energie jsou po celý den stabilní.
Zlepšují funkce mozku
Vitamíny B-komplexu podporují tvorbu červených krvinek, přeměňují bílkoviny, sacharidy a tuky na energii, prospívají zdraví pokožky a pleti. Dále posilují mozkové funkce. Jedlé kaštany mají pestrou směs B vitamínů: B6, kyseliny listové (B9), thiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3).
Vzhledem k obsahu kyseliny listové (15,5 % doporučené denní dávky – DDD) jsou kaštany ideální rovněž pro těhotné ženy. Jde o živinu, která je klíčová pro zdravý vývoj dítěte a prevencí proti tzv. defektům neurální trubice (vrozeným vadám postihujícím mozek, míchu a páteř).
Mají výborné antioxidační účinky
Antioxidanty zabraňují škodlivému působení volných radikálů v organismu a chrání vás tak před předčasným stárnutím i rakovinou a nemocemi srdce. Jedním z významných antioxidantů je vitamín C. Plody kaštanovníku poskytují až 72 % DDD. „Céčko“ navíc podporuje silné a zdravé kosti, zuby a cévní stěny a posiluje imunitu.
Dalším důležitým antioxidantem v kaštanech je mangan (50 % DDD), který kromě jiného urychluje hojení ran, vytváří pojivové tkáně a zlepšuje srážení krve.
Jsou prevencí proti srdečním onemocněním
Stejně jako ořechy, také kaštany jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, jakými jsou kyselina olejová a palmitolejová. Studie naznačují, že tyto druhy kyselin pomáhají snižovat celkový a také špatný (LDL) cholesterol v krvi. Zároveň zvyšují hladinu dobrého (HDL) cholesterolu.
Např. středomořská strava s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin, omega mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů je známá tím, že prospívá zdraví srdce.
Ostatní živiny
To ale pořád není vše. Kaštany jsou rovněž dobrým zdrojem mnoha významných živin a stopových prvků, jakými jsou:
- železo
- vápník
- měď
- hořčík
- fosfor
- zinek
- draslík
- vitamín A
Využití kaštanů v kuchyni
Lze je jíst syrové, vařené, pečené v troubě i na pánvi, kandované nebo glazované. Dají se z nich vyrobit sladkosti, mouka, máslový krém či pyré (kaše), anebo slouží jako příloha k zelenině, masu, rýži, máslu či sýru. Náplň z kaštanů je vhodná do drůbežího masa, aj.
Před tepelnou úpravou plody na špičce (vypouklejší straně) nařízněte do tvaru X (zářez by měl být asi 2 cm dlouhý a 4 mm hluboký), po uvaření /upečení je nechte mírně zchladnout (ne úplně) a oloupejte je i se skořápkou pod slupkou.