Kaštany – nízkokalorická pochoutka plná vitamínů

Kromě toho, že jsou chuťově skvělé (doporučuje se je především péct, ale dají se připravit na mnoho různých dalších způsobů), obsahují důležité živiny, které prospívají nejen hubnutí, ale i celkovému zdraví. Přečtěte si, jaké jsou výhody zařazení kaštanů do jídelníčku.

Podporují dietu

Tyto plody jsou podobné ořechům a semínkům. Ve srovnání s nimi nejsou ale tak tučné a kalorické. 100 g obsahuje 213 kalorií a 2,26 g tuku. Dále jsou dobrým zdrojem vlákniny (8 g vlákniny na 100 g porci), která vás rychleji zasytí, bez toho, aniž byste zkonzumovali zbytečně moc kalorií a měli za chvíli hlad. Vláknina navíc zlepšuje zažívání a pomáhá při problémech se zácpou.

Poskytují stabilní energetické hladiny

V kaštanech sice najdete hodně sacharidů (45,5 g ve 100 g porci), jedná se však o komplexní cukry, které na rozdíl od těch jednoduchých neškodí zdraví ani postavě. Tělo je tráví pomalu, takže hladiny energie jsou po celý den stabilní.

Zlepšují funkce mozku

Vitamíny B-komplexu podporují tvorbu červených krvinek, přeměňují bílkoviny, sacharidy a tuky na energii, prospívají zdraví pokožky a pleti. Dále posilují mozkové funkce. Jedlé kaštany mají pestrou směs B vitamínů: B6, kyseliny listové (B9), thiaminu (B1), riboflavinu (B2) a niacinu (B3).

Vzhledem k obsahu kyseliny listové (15,5 % doporučené denní dávky – DDD) jsou kaštany ideální rovněž pro těhotné ženy. Jde o živinu, která je klíčová pro zdravý vývoj dítěte a prevencí proti tzv. defektům neurální trubice (vrozeným vadám postihujícím mozek, míchu a páteř).

Mají výborné antioxidační účinky

Antioxidanty zabraňují škodlivému působení volných radikálů v organismu a chrání vás tak před předčasným stárnutím i rakovinou a nemocemi srdce. Jedním z významných antioxidantů je vitamín C. Plody kaštanovníku poskytují až 72 %  DDD. „Céčko“ navíc podporuje silné a zdravé kosti, zuby a cévní stěny a posiluje imunitu.

Dalším důležitým antioxidantem v kaštanech je mangan (50 % DDD), který kromě jiného urychluje hojení ran, vytváří pojivové tkáně a zlepšuje srážení krve.

Jsou prevencí proti srdečním onemocněním

Stejně jako ořechy, také kaštany jsou bohaté na mononenasycené mastné kyseliny, jakými jsou kyselina olejová a palmitolejová. Studie naznačují, že tyto druhy kyselin pomáhají snižovat celkový a také špatný (LDL) cholesterol v krvi. Zároveň zvyšují hladinu dobrého (HDL) cholesterolu.

Např. středomořská strava s vysokým obsahem mononenasycených mastných kyselin, omega mastných kyselin, vlákniny a antioxidantů je známá tím, že prospívá zdraví srdce.

Ostatní živiny

To ale pořád není vše. Kaštany jsou rovněž dobrým zdrojem mnoha významných živin a stopových prvků, jakými jsou:

  • železo
  • vápník
  • měď
  • hořčík
  • fosfor
  • zinek
  • draslík
  • vitamín A

Využití kaštanů v kuchyni

Lze je jíst syrové, vařené, pečené v troubě i na pánvi, kandované nebo glazované. Dají se z nich vyrobit sladkosti, mouka, máslový krém či pyré (kaše), anebo slouží jako příloha k zelenině, masu, rýži, máslu či sýru. Náplň z kaštanů je vhodná do drůbežího masa, aj.

Před tepelnou úpravou plody na špičce (vypouklejší straně) nařízněte do tvaru X (zářez by měl být asi 2 cm dlouhý a 4 mm hluboký), po uvaření /upečení je nechte mírně zchladnout (ne úplně) a oloupejte je i se skořápkou pod slupkou.