Káva jako výtečný pomocník při hubnutí

Donedávna nebylo mezi vědci jasno, zda káva, velmi oblíbený nápoj, lidskému organismu spíše prospívá, nebo naopak škodí. Nyní už můžeme zodpovědně říci, že ji můžeme považovat za prospěšnou, ale samozřejmě to s ní nesmíme přehánět. Jak se ukazuje, stává se i výborným pomocníkem při hubnutí.

Spaluje tuky a nastartuje metabolismus

Odborníci se shodují na tom, že maximální denní mírou, kterou bychom při konzumaci kávy neměli překračovat, jsou tři šálky denně. Naším pomocníkem se káva může stát i při boji s nadbytečnými kilogramy. Podporuje totiž trávení, má vliv na zvýšenou tvorbu žaludečních šťáv a nastartuje tak náš trávicí proces. Funguje zároveň jako spalovač tuků. Můžeme ji proto používat jako doplněk při dietách, ovšem před praktikováním jakékoli jednostranné kávové diety důrazně varujeme. Kávu by měly také ze svého pitného režimu vynechat těhotné ženy a lidé trpící žaludečními vředy.

Zlepšuje náladu a pomáhá vytrvalcům

Kofein, který je v kávě obsažený, povzbuzuje centrální nervový systém a nastartuje organismus k činnosti. Zlepší se vám nálada, stanete se bdělejší, lépe se soustředíte, vaše lenost je ta tam. Proto je káva jedním z nejdosažitelnějších dopingových látek, ovšem těch povolených. Od roku 2005 už chybí v seznamu zakázaných dopingových látek a jejích příznivých účinků proto mohou využívat i vytrvalostní sportovci. Pokud jako doplněk hubnoucí kúry chcete nějakou vytrvalostní sportovní aktivitu vyzkoušet i vy, nezříkejte se pozitiv kávy, ovšem nezapomínejte přitom na pití vody a minerálek.

Likviduje volné radikály

Káva obsahuje velké množství tělu prospěšných antioxidantů a podle názoru vědců se v tomto směru nejenom vyrovná zelenému čaji, ba dokonce ho i předčí! Zjistilo se navíc, že ani když si dáte kávu bez kofeinu, o antioxidanty nepřijdete. Takže pijte kávu, je zdravá. Právě antioxidanty úspěšně likvidují volné radikály, jež napadají buňky a způsobují nemoci.

Nemusíme se bát ani toho, že káva nám zvyšuje krevní tlak. Jedná se o mýtus. Pokud máte tlak normální, pravidelné pití kávy vám ho rozhodně nezvýší. Pravda, v začátcích pití kávy, může k přechodnému výkyvu dojít, ale jakmile si tělo srovná kofeinový metabolismus, začne látku tolerovat a tlak se opět znormalizuje. Jestliže ale trpíte vysokým tlakem už dávno, potom je situace jiná a pití kávy se raději vyvarujte.

Zelená zrna jako nový životní styl

Pokud vám nechutná normální káva, vaším novým životním stylem se může stát nyní velmi oblíbená káva zelená nebo-li green coffee, tedy nepražená varianta kávy. Můžete si ji dopřát nejenom jako nápoj, ale i jako potravinový doplněk v tabletách. Pozitivní účinky zeleného kávového zrna prokazují i nedávné výzkumy. V zrnu najdeme fenoly, které výborně působí na srdce a krevní oběh, také zpomalují vstřebávání glukózy a stabilizují tím hladinu krevního cukru. Díky tomu se sníží vaše chuť na sladké. Dámy jistě ocení, že existuje zelená káva s příchutí, například se skořicí nebo s kokosem.