Kayenský pepř aneb Spalovač tuků a univerzální lék

Dva pepře, úplně jiné účinky

Proč je kayenský pepř tak účinný při hubnutí? Čím se vlastně liší od obyčejného pepře, který používáme k okořenění běžných pokrmů? Kayenský pepř na rozdíl od obyčejného mletého černého pepře obsahuje látku zvanou kapsaicin. Právě ta způsobuje obrovský rozdíl v účincích obou druhů pepřů. Zatímco obyčejný pepř vám při snižování přebytečných kilogramů mnoho nepomůže, kayenský pepř vám výborně nastartuje spalování. V důsledku toho se vám tuky nebudou ukládat, ale naopak účinně odbourávat.

Plod z údolí řeky Cayen

Kayenský pepř řadíme mezi odrůdy chilli papriček. Tyto druhy plodů obsahují jak sladké chilli papričky, tak i jejich pálivé a extrémně pálivé varianty. Právě kapsaicin obsažený v plodech způsobuje pálivost, která se měří v takzvaných Scovillových jednotkách, zkráceně SHU. Sladké druhy chilli papriček dosahují maximálně 5000 SHU, přičemž 1500 SHU znamená 0,01 % kapsaicinu. Nejpálivější druhy ovšem mohou dosáhnout až 350 000 SHU.

Samotný kajenský pepř tvoří drobné červené papričky kuželovitého tvaru. Rostou zejména v údolí řeky Cayen, které teče ve Francouzské Guayaně. Daří se jim především ve zdejším vlhkém a velmi teplém podnebí. Podle řeky Cayen dostaly plody svůj název. I samotné slovo pepř vlastně původně znamená jak papriku, tak pepř. Vzniklo překladem z angličtiny, v níž slovo pepper označuje papriku i pepř. Plody vypěstované ve skutečně výborných klimatických podmínkách mají dostatek vitamínu A, E, B6 a také K a vysokou nutriční hodnotu.

Zvýšení tělesné teploty i výdeje energie

Kapsaicin je velmi účinným prostředkem při detoxikaci organismu a zejména jeho trávicího traktu. Jako rostlinný alkaloid má léčivé účinky, protože velmi účinně zahřívá sliznici střeva. Zahříváním se sliznice čistí. Na termogenních účincích, tedy uvolňování tepla, je založeno spalování tuků. Díky prohřívání sliznice a působení kapsaicinu na receptory chladu se účinně využívá vnitřní teplo shromážděné v organismu nebo dodané stravou. Příjmem látky uvolňující teplo tak můžete velmi dobře zvýšit svůj výdej tělesné energie.

Různé vědecké studie skutečně potvrzují, že kapsaicin je látkou, která má schopnost zvyšovat tělesnou teplotu a tím pádem i výdej energie u člověka. Z uvedených důvodů je proto dieta, založená na rozumném používání kayenského pepře, velmi účinným způsobem, jak přinutit své tělo k lepšímu a rychlejšímu spalování přijatých kalorií. Hubnutí půjde díky kapsaicinu mnohem lépe, protože tato látka účinně zrychluje lidský metabolismus.

Náplast pro klouby i svaly

Kromě lepšího spalování ale látka zvaná kapsaicin nabízí i další pozoruhodné léčivé účinky. Používá se do různých mastí, které mají za úkol pomáhat při léčbě bolestí hlavně v případě nervových zakončení blízko povrchu kůže nebo také pro léčení bolestí kloubů. Známá je například kapsaicinová náplast, která po nalepení uvolňuje bolestí kloubů či svalů. Jakmile náplast nalepíte, do 20 minut byste měli pocítit úlevu od bolesti a zároveň příjemné teplo. Účinná je tato náplast například u revmatických bolestí, ischiasu, ale také bolesti svalů při celkové únavě.

Kapsaicin úspěšně ničí bakterie a také podporuje krevní oběh. Slouží jako prevence proti žaludečním vředům a ochrana proti zánětům. V dávných dobách se stal jedním ze základů přírodní indiánské medicíny.