Kde se vzala krabičková dieta?

Ještě před několika málo lety jsme nevěděli, co je to vlastně krabičková dieta. Mnozí z nás by si mohli při troše fantazie leda tak představit jídlo, kteří si pilní jedinci nosí z domova v pečlivě připravených umělohmotných krabičkách a konzumují je tak v práci. Samozřejmě toto není krabičková dieta v plném významu. Odkud se ale vzala? A stojí za to ji vyzkoušet?

Krabičková dieta ze západu

Jídlo, které je pravidelně doručováno do práce v krabičkách je nám známo již mnohá desetiletí. U nás to byly především tzv. ešusy, ve kterých se vozilo a převáželo jídlo hlavně ze závodních jídelen. Pravidelně se tak k nám do práce dostávali hlavní chody včetně polévek a dezertů. Kvalita mohla být sporná.

Jídlo v krabičkách je známo ale hlavně na západě, odkud k nám po revoluci přišlo. Zde je vcelku normální, že specializované firmy, ale i restaurace nebo řetězce rychlých občerstvení převáží jídla svým zákazníkům do práce. Tento objednávkový systém fungoval po telefonu, posléze pomocí internetu. K nám samozřejmě přišel v podobném smyslu.

Chceme jíst zdravě

90. léta byla nejen roky změn, ale i roky jiného pohledu na výživu. Právě zde se mohly objevit první zárodky krabičkové diety. Nebylo to tak nazýváno, jednalo se o zdravá jídla například italských nebo rybích restaurací, kde si lidé objednávali především saláty nebo zdravější formy potravin. Přejít k tzv. krabičkové dietě bylo jen otázkou času.

Krabičková dieta je vlastně forma specifického stravování pro konkrétní osobu, která by měla dostávat pravidelně jídlo s odměřenou energetickou hodnotou, ale i s dostatkem vitaminů a minerálů. Právě tato speciální zdravá strava by měla být mnohem lepší, než nějaká dieta na hubnutí. Krabičkové diety získaly velkou oblibu a rozšířily se. K nám do České republiky se dostaly teprve před 2 lety, kdy se rozšířilo povědomí o nich samotných. Tzv. dieta do domu si získala oblibu a vznikly i její odnože.

Samozřejmě, že zdravá dieta ve formě těchto krabiček si našla mnohé příznivce, ale jak se zjistilo, existuje i řada firem, které chtěli vydělat a s dietou jídla neměla rozhodně nic společného. Po výběru správné společnosti ale můžeme nejen zhubnout, ale udělat i něco pro své zdraví.