Kdo je připraven, není překvapen, aneb jaké jídlo zvolit na cesty

Cestování k létu zkrátka patří a my bychom si ho měli užívat plnými doušky. Někdy však dlouhé cesty mohou být náročnější pro ty z nás, kteří se snažíme zhubnout, anebo si udržet právě získanou vysněnou váhu.

Máte pocit, že kvůli dietě se musíte neustále omezovat a hladovět? Chyba.

Buďte vždy připraveni!

Ani na cestách bychom neměli dát hladu šanci, a to za každé situace. Někdy může být složitější vybrat si z nabízených variant stravování, protože například u benzínové pumpy si moc zdravých pamlsků nekoupíte. Buďte tedy připraveni na každou situaci, a pokud víte, že vás čeká dlouhá cesta, svědomitě se na ni připravte.

Řízkům do chleba už dávno odzvonilo, pokuste se zabalit si s sebou něco daleko výživnějšího a chutnějšího, nežli typickou českou svačinu. Nevíte, jaké jídlo zvolit, abyste si ho mohli dát kdykoliv a kdekoliv a zároveň abyste neublížili své štíhlé linii? Čtěte dál!

Ať už se na cestu vydáváte autem, autobusem, nebo letadlem, vždy je dobré mít po ruce nějakou tu svačinu, pokud vás přepadne náhlý hlad. I na kratší cesty si proto s sebou vezměte vždy něco zdravého k zakousnutí. Jako menší svačina skvěle poslouží jablko, jelikož je to ovoce, které se vám v batohu jen tak nezničí a přesto plní dokonale svoji funkci.

V jablku najdeme vitamíny, minerály, vlákninu i rychlé cukry, které dodají našemu tělu spoustu energie i při náročném cestování. Jablko nebo jiné ovoce bychom však nejlépe měli doplnit nějakou bílkovinou, popřípadě zdravými tuky. Svačina složená z více živin nás totiž mnohem lépe zasytí a také nebudeme pociťovat hlad po delší dobu.

Zdravé tuky na cesty se skrývají především v ořechách či různých semínkách, samozřejmě ale přibalte nesolenou a nepraženou variantu.

Bílkoviny se na cesty balí o něco hůře, jelikož tvaroh, jogurt anebo šunka se, zejména pokud cestujeme v horku, celkem rychle kazí. Zkuste si tedy na cestu zakoupit proteinovou tyčinku, která vám dodá energii a její výživová hodnota je mnohem lepší než u jiných sladkých tyčinek. Müsli tyčinkám se raději vyhněte, většinou obsahují mnoho nadbytečného cukru i přidaného tuku, které vaší linii příliš velkou službu neprokážou.

Připravte si domácí zdravou bagetu

Skvělou volbou svačiny je také doma předem připravený sendvič nebo celozrnná bageta. Kvalitní pečivo namažte tvarohovým sýrem a doplňte pár plátky libové šunky či nízkotučného sýra. Místo šunky můžete zvolit předem přírodně upečené kuřecí nebo krůtí steaky, strouhanku a mouku s vajíčkem však tentokrát vynechte.

Nezapomeňte ani na zeleninu, nejlépe poslouží na proužky nakrájená mrkev či okurka, které mají o něco delší životnost než je tomu u jiné čerstvé zeleniny.

Pamatujte, že když už vám nezbývá nic jiného než se zakousnout do bagety, vždy lépe poslouží ta domácí. Domácí bagetou se skvěle vyhnete kupovaným sendvičům od benzínových pump, jejichž výživová hodnota je někdy opravdu odstrašující.

Někdy i mezi kupovanými bagetami můžeme najít malou výjimku, která by se i při dietě či udržovacím režimu dala snést, ale přiznejme si, kdo má při cestách čas dlouhosáhle studovat nutriční hodnoty všech výrobků?

Buďte tedy připraveni za každé situace a nedejte hladu šanci ničit vaši postavu i celkové zdraví.

Konzervy ano, ale vybírejte ty správné

Někteří z nás milují cestování za dobrodružstvím, což však ve většině případů neznamená hotel u pláže s „all-inclusive“ stravováním. Někdy se tedy i na cestách musíme spoléhat na vlastní zásoby jídla, protože v kempu či apartmánu je nabídka stravování omezenější.

Pokud nejedete přímo do džungle, jistě na místě bude nějaká možnost nakoupit si některé čerstvé suroviny včetně ovoce a zeleniny, ale co bychom neměli zapomenout zabalit do zásoby či pro případ nouze?

V prvním případě jsou to všem moc dobře známé konzervy. Zapomeňte však na tučné paštiky či předpřipravené masové konzervy plné nezdravých tuků. Vsaďte na obyčejné konzervované fazole, cizrnu, čočku, zeleninu a rybí konzervy, které nás nejenom nasytí, ale zároveň uděláme i něco pro své tělo.

Fazole jsou jako luštěniny velmi zdravým pokrmem, jsou plné cenných aminokyselin i jiných látek. Navíc jsou na přípravu velmi jednoduché, stačí je pouze ohřát, popřípadě přidat kukuřici a dochutit.

Ryby v konzervě vybírejte jakékoliv, pokud jste v redukčním režimu tak vsaďte na ty bez oleje, tedy ve vlastní popřípadě rajčatové šťávě. Rybu z konzervy můžete zakousnout celozrnným chlebem, který má jako zabalený výrobek většinou velmi dlouhou trvanlivost.

Vyhněte se instantním pokrmům

Pokud budete bydlet v apartmánu, kde budete mít možnost si sami vařit, určitě oceníte i nějaké ty „suché“ suroviny. Do tašky zabalte těstoviny a kuskus, preferujte však celozrnnou variantu, která obsahuje kromě energie i některé nutričně hodnotné mikroživiny.

Pokud znáte i zdravé alternativy klasických příloh jako jsou jáhly, polenta, pohanka nebo bulgur, tak i ty vám na cestách prokáží obrovskou službu. Jsou totiž nejenom velmi výživné, ale i snadné a rychlé na přípravu a dají se konzumovat na nespočet způsobů.

Pamatujte, že i pokud se vydáváte na dlouhou cestu, nemusíte ohrozit ani své zdraví ani tvrdě vydřenou figuru. Stačí se jen dobře připravit na všechny situace, které mohou nastat a mít po ruce vždy něco zdravého a výživného.

Kromě toho, že si tímto způsobem přemýšlení ušetříte zbytečné kalorie, pocítí změnu i vaše peněženka. Vyhnete se totiž nezdravému a mnohdy drahému rychlému občerstvení, která na nás při cestách číhá na každém rohu.