Když v kuchyni vládne pohanka

Významný je v pohance i obsah rutinu – látky, která napomáhá udržovat pružné cévy a chrání vás tak před mnohými cévními onemocněními.

Navíc je přirozeně bezlepková, a tak si ji mohou s klidem dopřát i lidé trpící celiakií.

Jak pohanku využít v kuchyni, aby i vám konečně zachutnala? Zde je pár tipů:

Pohanková kaše

Z pohanky si můžete udělat kaši stejně tak jako třeba z jáhel či ovesných vloček. Fantazii se meze nekladou. Výborná je na sladko, podávána s ovocem ke snídani, nebo třeba jako slaná příloha.

Klasický Kuba

Toto oblíbené jídlo našich předků, které se podávalo zejména na Vánoce je nejenom vydatné, ale také velmi chutné a zdravé. Pohanka v kombinaci s houbami, cibulkou, kmínem, pepřem a majoránkou je naprosto neodolatelná. Zeptejte se vaší babičky na osvědčený recept a přesvědčte se sami.

Pohankové rizoto

Máte rádi rizoto? Zkuste tentokrát vyměnit rýži za pohanku, do které přidejte své oblíbené suroviny, které normálně do rizota používáte. Pohanka jídlo ozvláštní a dodá mu velmi zajímavou chuť.

Pohankové placky

Pokud děláte bramboráky, tak jistě víte, že brambory se dají nahradit v podstatě čímkoliv. Zkuste tentokrát využít pohanku a přidejte ji do bramboráku v poměru 1:1 s bramborami. Recept výtečný a nutričně hodnotný, co víc si přát?

Pohankové palačinky

Pohanku seženete i v podobě mouky, proto ji můžete využít jako náhradu té klasické při různorodých receptech. Velmi se osvědčily pohankové palačinky, které skvěle šmakují i nejmenším, třeba v kombinaci s javorovým sirupem a lesním ovocem, jehož sezóna se neodvratně blíží.

Zapečená pohanka se zeleninou

Pohanku povařte dle návodu, a dejte do zapékací misky společně s oblíbenou zeleninou. Použít můžete rajčata, papriky, lilky, cukety, zkrátka co dům dá a nakonec směs posypejte strouhaným sýrem. Dejte zapéct na 20 minut a voila, jednoduchý recept je na světě!

Pohankové muffiny

Pohankovou mouku můžete využít i v tradičních muffinech, které se dají dochutit prakticky čímkoliv. Zkuste tentokrát skořici, med, nastrouhané jablíčko a rozinky, které dodají muffinům tu správnou svěžest.