Koktejly na hubnutí

Dnes vám už žádná reklama nebudete radit, abyste s dietními nápoji nahradili celý svůj jídelníček. Zároveň podléhá jejich složení vetší kontrole ze strany státu a zákazníci si mohou snadněji zjistit obsah a nutriční hodnoty konkrétního nápoje. V tomto článku se proto podíváme na to, zda mohou mít koktejly ve zdravém jídelníčku své pevné místo. Poradíme vám, jak je vybírat a na co si dát při jejich konzumaci pozor.

Pro koho jsou vhodné?

Teoreticky jsou kvalitní dietní koktejly vhodné pro každého dospělého jedince. Jedná se bezesporu o velmi jednoduchý a rychlý způsob, jak se zasytit a zároveň dostat do organismu potřebné živiny. Právě proto jsou koktejly zvláště oblíbené u sportovců, maminek na mateřské dovolené a pracovně velmi vytížených osob. Jednoduše v šejkru smícháte koktejlový prášek s vodou (případně mlékem) a máte vystaráno.

Jaký zvolit?

Koktejl samotný vám samozřejmě nezaručí váhový úbytek. Jeho pití by vám však mělo pomoci překonat nezvladatelný hlad a chutě na nezdravá jídla. Rychle vás zasytí a dodá dostatek živin. To vše s minimálním množstvím kalorií.

Je jasné, že ne každý koktejl na hubnutí je stejně kvalitní. Doporučujeme vám si najít nějakou ověřenou značku a té se držet. Ideální je si vždy zkontrolovat etiketu. Díky přístupu na internet během pár minut rozluštíte každé i sebezapeklitější složení výrobku. Tak proč toho nevyužít? Při příštím nákupu se tedy neomezujte pouze na výběr podle příchutě koktejlu.

Několik obecných pravidel, jež by měl splňovat každý (dobrý) koktejl na hubnutí:

  • Pozor na umělá sladidla. Průzkumy ukazují, že jsou v mnoha ohledech pro organismus více škodlivé, než klasický cukr. Volte koktejly slazené stévií a dalšími přírodními sladidly.
  • Proteinový koktejl není to pravé pro hubnutí. Většina takových nápojů je pro účely hubnutí příliš kalorická. Vybírejte koktejl, který sice obsahuje z větší části proteiny, ale zároveň není příliš kalorický.
  • Doporučuje se vysoké množství vlákniny (pomáhá zasytit a pročistit střeva).
  • Nezapomeňte ani na obsah vitaminů a minerálních látek (bez těch naše tělo nemůže správně fungovat).

Na své si v tomto sektoru přijdou i vegani. Není problém koupit koktejl na hubnutí s obsahem rostlinných proteinů a rostlinného mléka.

Nejčastější chyby při hubnutí s koktejly

Nikdy nenahrazujte koktejly všechna denní nebo hlavní jídla. Jako lidé potřebujeme tuhou stravu, jinak si zaděláváme na potíže se zuby a trávicí soustavou. Obecně se radí nahradit koktejlem jedno hlavní jídlo. Většina lidí proto volí oběd, kdy jim přijde vhod ušetřený čas. Navíc lehký oběd v pracovní době nám dodá energii a zbytečně nezatíží náš zažívací systém. Vše záleží na vás, své místo si koktejl může najít i místo snídaně či večeře. Každý vedeme jiný život, máme jiné tempo a pracovní dobu. K tomu všemu je nutné přihlédnout.

Největší chybou bývá konzumace koktejlu k jídlu. Koktejly mají jídlo nahrazovat a ne fungovat jako nápoj. Jediné, čeho byste v tomto případě dosáhly, by byla další kila navíc. Každopádně se těmto tekutým pomocníkům v hubnutí zbytečně nebraňte. Najděte si kvalitní výrobek a zkuste s ním po dobu čtrnácti dnů nahradit jedno hlavní jídlo. Uvidíte, zda se to na vaší postavě projeví nebo nikoliv.