Konec s kouřením ještě nemusí znamenat růst kilogramů

 

Připravte si plán

Jak přestat kouřit a nepřibrat? Na tuto otázku se dá odpovědět. Měli byste si předem připravit abstinenční plán, který vám pomůže s vaším zlozvykem zatočit. Přitom někteří lidé, zejména dámy se bojí svého zlozvyku zbavit, protože mají dojem, že jim budou naskakovat kilogramy. Dokonce se říká, že kuřák, který s kouřením skončil, může během dalšího roku poté, co típnul poslední cigaretu, nabrat až deset kilogramů.

Proč? Přestat kouřit není zrovna jednoduchý úkol. Vyžaduje to velkou vůli a disciplínu. Závislost na nikotinu je mrcha, pokud s ní skončíte ze dne na den, musí se to někde projevit. Bez promyšleného plánu můžete buď spadnout znovu do závislosti na nikotinu, nebo naopak budovat přebytečné pneumatiky kolem pasu.

Cigarety se nahrazují sladkým

Odborníci navíc potvrzují, že případů, kdy lidé začali po skončení s návykovým kouřením tloustnout, je hodně. Říkají to dokonce i obezitologové. Abstinenční příznaky vykonají své a například nikotinové náplasti nám je sice pomohou zvládnout, ale nevyřeší vše.

Zvyk si zapálit potřebují naše ruce a tělo nějak kompenzovat. Proto někdo místo cigaret začne jíst sladké. Místo aby si zapálil, cucá bonbon. Vyhráno ovšem nemají ani ti, kteří nic podobného nedělají třeba proto, že nejsou na sladké. Pokud nejste sacharidový, ale spíše proteinový typ, tedy máte raději a lépe trávíte maso než sladké, ani tak nemáte zaručeno, že po skončení se zlozvykem nepřiberete.

Stimulace trávení odpadá

Odpověď je jednoduchá. Nikotin zrychluje metabolismus. V okamžiku, kdy už kuřák po cigaretě nesáhne, nedostává svůj metabolismus do takových obrátek, a proto přibírá. Nikotin má totiž přímý vliv na tvorbu trávicích šťáv, kterou podporuje.

Abstinenční příznaky po skončení kouření se kromě toho, že místo cigarety máme tendenci něco jíst, mít v puse, projeví i v našem žaludku. Ten je zvyklý, že má umělou stimulaci trávení v podobě nikotinu. Když ji nedostane, je líný a tráví mnohem pomaleji. Kalorie se potom o to více mění v tukové zásoby. Jak tomu zabránit?

Zdravá strava vám pomůže

Chcete-li skončit s kouřením, připravte si zároveň plán na změnu svého jídelníčku. Směřujte také konec s kouřením do bezproblémového období. Jinak budete v ohrožení, že si ve stresu znovu zapálíte. První měsíc po skončení kouření je dobré jíst stejně jako předtím, protože dva šoky pro vaše tělo – konec s nikotinem a ještě redukční dieta by byly moc. Později ale začněte se změnami jídelníčku.

Zdravá strava pro vás teď musí být prioritní. Omezujte cukry a tuky. Zařaďte do jídelníčku více zeleniny, ovoce. Nezapomínejte na zdravý pohyb na čerstvém vzduchu, který podpoří vaši psychickou pohodu. Díky tomu zvládne přechod k novému životnímu stylu bez cigaret, aniž by se to negativně projevilo na vaší postavě.