Konec vánočního obžerství a návrat k rovnováze

Jak si užít Vánoce a neodpírat si veškeré dobroty, které k tomuto období patří? Vždy myslete na staré dobré heslo „všeho s mírou“.

Pokud si sem tam dáte nějaký ten kousek cukroví či drink a jinak se stravujete zdravě, určitě to vaše tělo nijak nepoznamená.

Pokud ve vánočním čase automaticky přepnete na nezdravý režim a neřešíte svůj jídelníček vůbec, máte problém. V tu chvíli se povánočním kilům pravděpodobně nevyhnete.

Včasný návrat, najitý balanc

Pokud vám to již s vánočními kalorickými bombami trochu ujelo, snažte se na normální režim dostat co nejdříve. Neznamená to však, že máte na Boží hod vánoční vyhodit všechno zbylé jídlo a chroupat ledový salát.

Postupně ubírejte tučných pokrmů a snažte se jíst více zeleniny a méně tučných a sladkých jídel. Cukroví už si, pokud možno odpusťte a pokuste se pít co nejvíce čisté vody.

Alkohol nepřítel

O Vánocích byste si také měli dát pozor na nadbytečný příjem alkoholu, jelikož právě ten se s těmito svátky neúprosně pojí.

Na každém rohu se konají vánoční večírky, vánoční trhy jsou v plném proudu a tradičně se lidé schází u dobrého svařáku či punče.

Alkohol je sám o sobě velmi energeticky bohatý, a pokud k němu přidáte ještě další cukr, rozhodně to vašemu tělu nepřidá.

Pokuste se popíjet co nejméně a když už, zvolte alespoň menší zlo v podobě vinného střiku namísto sladkého svařeného vína.

Pohyb kamarád

Ideální je, pokud se po celý čas vánoční dostatečně hýbeme. Zároveň bude fajn, pokud vánoční nákupy nebudou vaše jediné kardio.

Na sport je v zimním období času sice méně, ale určitě se najde něco, co vás bude bavit a co se dá dělat i v tomto období.

Vezměte rodinu na delší procházku, nebo si jděte společně zabruslit na led.

Jakýkoliv pohyb se počítá, nemusíte nutně trávit hodiny ve fitku, když máte trávit čas s rodinou.

Závěrem…

Skončete s obžerstvím co nejdříve a pokud možno, ani s ním nezačínejte. Vždy se dá najít zlatá střední cesta, na které si nebudete vše úzkostlivě odpírat.

Sem a tam si dopřejte něco dobrého, ale dbejte na to, abyste to vždy vyvážili dostatkem zdravého jídla, zeleniny a pohybu.

Zkuste najít ve svém stravování rovnováhu a nežeňte se z extrému do extrému, protože právě to může vaše křivky v budoucnu ohrozit nejvíce.