Konopné semínko jako komplexní výživa pro naše tělo

Vynikající zdroj omega 3 a omega 6 mastných kyselin

Ponechme nyní stranou diskuse o konopí jakožto droze a soustřeďme se na konopná semínka. Je prokázáno, že jde o velmi zdravou potravinu, která našemu tělu prospívá. Pro lékařské účely je konopné semínko nezbytností.

Jaké je vlastně složení konopného semínka, a proč se bez něho zdravý jídelníček neobejde? Přibližně z jedné čtvrtiny obsahuje proteiny, asi 31 % tvoří tuky a zbytek připadne na uhlohydráty. Především ale je důležité, že konopné semínko obsahuje velké množství omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, tedy kyselinu gama linoleovou a olejovou. Obě tyto látky mají jednak účinky proti zánětům a také jsou zdravé, protože pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Pokud máte tedy zvýšenou hladinu cholesterolu, rozhodně byste neměli zapomínat na konopné semínko. Vaše dieta by ho měla obsahovat. Navíc semínka obsahují cenné aminokyseliny.

Nahradí klidně i maso

Zdravý jídelníček bez konopného semínka, to není ono. Ptáte se proč? Především proto, že obsahuje vysoký podíl různých vitamínů, a to zejména vitamínu A, dále vitamínů skupiny B (B1, B2, B3 a B6), dále C, E, F a také PP. Výživové hodnoty semínka ještě více znásobuje přítomnost mnoha dalších minerálních látek. Jde například o fosfor, železo, draslík, vápník, hořčík, zinek, stříbro, chrom či síru.

Obsah bílkovin v konopných semínkách zcela nahradí i maso. Proto by měli konopným semínkům věnovat pozornost také vegetariáni. Navíc semena nemají v sobě lepek, takže se jejich konzumace nemusejí bát ani lidé trpící celiakií, kteří musejí dodržovat bezlepkovou dietu. Zároveň je výbornou potravou pro sportovce, kteří potřebují pravidelnou dávku proteinů. Díky semínku budou bez potíží a zdravým způsobem nabírat svalovou hmotu například kulturisté.

Všestranný lék

Ve výčtu vynikajících vlastností konopného semínka pro zdravý jídelníček můžeme pokračovat dále, protože ještě zdaleka nejsou vyčerpány. Například globulin, který v semínkách také najdeme, má velmi pozitivní vliv na podporu našeho imunitního systému. Výborné je semínko na regulaci cholesterolu. Dále pozitivně působí na záněty, které se odehrávají v našem těle. Může jít například o artritidu, dále roztroušenou sklerózu, Alzheimerovu chorobu, degenerační onemocnění, srdeční choroby. Z toho vyplývají jeho velmi univerzální účinky. Rovněž ženám pomáhá překlenout obtíže spojené s předmenstruačním syndromem. Pomáhá nemocným rakovinou zvládat příznaky spojené s nemocí a posiluje tělo po chemoterapii.

Výživa konopným semínkem je pro nemocného doslova elixírem mládí. Dieta potom bude mnohem úspěšnější a výživnější. Dobrý vliv konopného semínka můžeme vidět i na pokožce a na vlasech. Zlepšuje kvalitu vlasů, omlazuje pokožku.

Vyrobte si mléko

Jaké je ale využití konopného semínka v kuchyni? Recepty pro jeho uplatnění jak při přípravě teplých, tak i studených jídel, jsou docela jednoduché. Semínka můžete nechat naklíčit. Naklíčená je potom přidávat do různých zeleninových salátů nebo třeba také do rizota. Pokud jsou ale semínka loupaná, můžete je jíst, aniž by bylo nutné je předtím namáčet.

Při vaření můžete použít také konopný olej. Určitou nevýhodou ale je, že rychle oxiduje. Připravit se dá také konopné mléko. Namočená naklíčená semínka vložte do mixéru. Vlijte je do něj i s trochou vody a rozmixujte. Vzniklé mléko přeceďte, nejprve přes řidší a později hustší síto.