Křen ve zdravé výživě

V jídelníčku mnohých z nás se křen spíše nevyskytuje, ale to je velká škoda. Tato zelenina je totiž bohatá na mnoho nutričně hodnotných látek, které pozitivně ovlivňují naše zdraví, včetně vysokého obsahu vitaminu C.

Křenu se připisují zejména antibakteriální a antiseptické účinky, proto se dříve hojně využíval pro léčbu mnohých chorob. Je skvělý jak při zánětech dýchacích cest, tak při problémech s močovým ústrojím u mužů i u žen.

Křen může při vnějším použití také ulevit od bolesti různého původu a doporučuje se rovněž jeho inhalace při nachlazení. Zapomenout bychom neměli ani na jeho příznivý vliv na střevní mikroflóru a díky tomu i na podporu našich imunitních schopností.

Nejlepší je užívat křen čerstvý, nastrouhaný, tak z něj dostaneme všechny cenné látky. Samozřejmě je zde možnost ho i všemožně upravit, musíme však počítat se snížením jeho „zázračných“ účinků.

Nenapadá vás, jak křen v kuchyni využít?

Křenové smoothie

Ingredience:

  • křen
  • jablko
  • banán
  • mandlové mléko
  • stévie na doslazení
  • pomeranč
  • voda na zředění

Postup:

  1. Ovoce rozmixujte společně s trochou křenu jako smoothie, které můžete popíjet během dne.
  2. Šťáva z čerstvého křenu má skvělé pročišťující účinky na vás organismus.

Křenová pomazánka

Ingredience:

  • křen
  • hořčice
  • trocha másla
  • strouhaný sýr
  • sůl
  • chilli
  • pepř
  • petrželka

Postup:

  1. Křen nastrouháme a smícháme společně s hořčicí, nastrouhaným sýrem a trochou másla.
  2. Poté dochutíme dle potřeby a podáváme s čerstvým pečivem nebo celozrnnými tousty ozdobené petrželkou.

Křenová omáčka

Ingredience:

  • máslo
  • hraška na zahuštění
  • zeleninový vývar
  • mléko
  • sůl
  • pepř
  • křen

Postup:

  1. Do rozpuštěného másla vmícháme trochu hrašky (nebo celozrnné mouky), poté přidáme zeleninový vývar a povaříme.
  2. Přidáme trochu mléka, nastrouhaný křen a opět povaříme.
  3. Dochutíme solí, pepřem a můžeme podávat například s krůtím masem.