Kruhový trénink pro ženy: Půlhodinka pro dokonalou postavu stačí

Točíte se dokola

Jde o třicetiminutový cvičební program, který u nás nabízí mnoho fitness center. Jeho obsahem je velmi komplexní cvičební program, který zajistí protažení i posilování veškerého svalstva.

Najdete zde prvky jak kardio cvičení sloužícího ke zlepšování tělesné kondice, zvyšování výkonnosti srdečně-cévního systému a zrychlení metabolismu, tak i silová cvičení určení k protažení a posílení svalů a celkovému zpevnění těla.

Specializovaný trénink probíhá tak, že se po dobu půl hodiny postupně přesouváte z jednoho cvičebního stanoviště na další, kde cvičíte. Jakmile na stanoviště dorazíte, začnete cvičit, poté co uděláte předepsané cviky, ho opustíte a přesunete se v kruhu na další. Vaše původní stanoviště obsadí cvičenka, která je v kruhu za vámi.

Chcete-li se zařadit do probíhajícího kruhového tréninku, obsadíte stanoviště, které je zrovna volné a zapojíte se mezi ostatní. Během pouhé půlhodinky zvládnete všechny cviky.

Efektivní střídání posilovacích a aerobních cviků

Původní trend kruhového cvičení pochází z USA, kde se považuje za velmi efektivní způsob tréninku, který účinně pomáhá shazovat přebytečné kilogramy. Probíhá na hydraulických posilovacích strojích a také stanicích určených pro aerobní cvičení. Tyto se střídají, vždy za jedním posilovacím strojem následuje aerobní stanice a tak stále dokola.

Na úvod je dobré provést krátkou rozcvičku pro zahřátí svalů. Měla by být pestrá a prováděná dynamicky, aby se vám rozproudila krev, klouby se připravily na zátěž a aktivovala se také nervová a svalová spojení.

Kruhový trénink se dá zaměřit například na zpevnění postavy, na tvarování problematických partií jako jsou stehna, boky, zadek a břicho. Stanic, na nichž se cviky provádějí, je většinout 8 až 15. Během tréninku je cílem v daném časovém rozmezí, které žena stráví na cvičební stanici, provést co nejvíce opakování cviků. Nemělo by to ale být na úkor jejich správné techniky. Důležité je si hned na začátku cvičení osvojit správnou techniku provádění cviků, a to nejlépe pod dozorem zkušeného trenéra.

Na závěr je dobré zařadit krátký strečink pro svaly a klouby.

Proč zvolit právě toto cvičení?

Výhodou tohoto druhu cvičení je, že půlhodinku si alespoň jednou za týden může na cvičení vyhradit i žena, která je jinak pracovně velmi zaneprázdněná. Úplné protažení a posílení těla jí nebude trvat o nic více.

Spousta žen také nemá chuť chodit do posilovny a cvičit s volnou těžkou váhou nebo na posilovacích strojích jednoduše proto, že se bojí, aby jim příliš nenarostla svalová hmota. Chtějí-li hubnout, raději proto volí cvičení typu zumba nebo aerobik.

Ale posilovací kruhový trénink, to je něco jiného. V případě, že je dobře sestavený program a cvičenky ho provádějí pod dozorem zkušeného trenéra, je z hlediska formování postavy a shazování přebytečných kil půlhodinový kruhový trénink mnohem účinnější než hodinová zumba nebo různé druhy aerobiku.

Velká síla kruhového tréninku je možnost různých variací. Dá se tak přizpůsobit konkrétní skupině žen. Je také možné do kruhového tréninku zařadit i cvičení s vlastní vahou těla, například kliky. Ke cvičení vlastně ani není třeba tělocvična, dá se provádět i v přírodě. Cvičení ve skupině je také významným motivačním faktorem.