Kustovnice čínská v boji s nadváhou

Kustovnice čínská, jiným názvem Goji (Goji berry), je opadavý keř. Původní porosty kustovnice čínské byly nalezeny v jižní Číně, Mandžusku a v údolí Tibetu. V Anglii mimo jiné vytváří živé ploty a v Číně zpevňuje pouště.

Účinné látky a jejich působení

  • Plod, list i kořen kustovnice hrály již v minulosti velkou roli v tradiční čínské medicíně. Listy jsou bohaté na vitamin A, C a vitaminy řady B. Čerstvé plody mají obzvlášť vysoký obsah vitaminu C (2500 mg/100 g).
  • Léčivé účinky se připisují především obsahu karotenoidů v kombinaci s vitaminy.
  • Z minerálních látek disponuje kustovnice železem, mědí, vápníkem, zinkem, selenem a fosforem.
  • Působí antibakteriálně. Využívat se může mimo jiné proti horečkám, které tlumí. Rozšiřuje cévy.
  • Uvádí se, že se využívá při léčbě kašle, rakoviny, při chorobách jater, ledvin a očí.
  • V plodech jsou látky, které chrání játra před škodlivými toxiny. Často je kustovnice využívaná pro léčbu cukrovky (diabetes).

Využití kustovnice čínské

Z kustovnice se dá využít téměř cokoliv. Mladé výhonky na přípravu čaje, listy do salátu jako běžná listová zelenina a mladá rostlina poslouží jako kuchyňská bylina.

Bobule se konzumují jako brusinky, akorát mají lehce kyselejší chuť.

Díky svému spletitému kořenovému systému je také ideální rostlinou pro zpevnění svahů.

Hubnutí s kustovnicí

Již dříve se kustovnice uplatňovala jako významný doplněk stravy. Je považována za omlazující druh ovoce.

Pro dosažení blahodárných účinků je doporučováno konzumovat v jednom dni 10 až 30 g této rostliny. Je důležité si uvědomit, že plody Goji, které se dnes chvalně propagují, nelze brát jinak než „ pouhý“ doplněk stravy. Její účinky jsou jistě nepopiratelné a navíc podložené mnoho generační zkušeností našich předků, avšak stavět na nich základ vaší stravy nemůžete. Lahodný čaj z Goji si však s chutí kdykoliv dopřejte.

Přídavek Goji plodů (např. do jogurtu) zcela určitě zpestří váš jídelníček, dodá nesčetně cenných vitaminů a podpoří imunitní systém v boji proti nejrůznějším infekcím. Bez zdravého zažívání a fungování organismu nemůže docházet ani ke zdravému hubnutí.

Lidská výživa má být vyvážená a pestrá. Racionální strava a pravidelný pohyb jsou základem každé odborníky doporučované hubnoucí „procedury“. Přidání kustovnice čínské do vašeho jídelníčku při snaze zhubnout bohužel neudělá zázrak samo o sobě, je nutné k ní zahrnout i další aspekty důležité pro redukci váhy.

Jedno bez druhého, tedy úprava stravy a pohyb, by zdaleka nevedlo k tak dobrým výsledkům a trvalému udržení optimální hmotnosti.