Sdílej se svými přáteli...

Kvásek nebo droždí? Čemu dát ve svém jídelníčku přednost?

První část názvu „kvásek nebo droždí“ již napovídá, že nejde o jedno a totéž.

Přesto se často tyto dva pojmy pletou a považují se za synonyma.

Publikováno: 9.5.2016



Před konzultací
−11 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Používali se k pečení od pradávna, ještě v dobách, kdy procesu kvašení nikdo nerozuměl. Pečení, jak si ukážeme, může být i pěkná věda.

Pár vět o kvásku a jeho vlastnostech

Kvásek, od slova kvasit, vzniká přirozeným procesem kvašení neboli fermentací mouky a vody za určitých teplotních podmínek. Na kvašení se podílí pouze kvasinky a bakterie přirozeně obsažené v mouce obilných zrn.

Začíná rozkladem složených sacharidů (škrobů) postupně až na jednodušší cukry. Cukry následně poslouží jako potrava pro mikroorganismy, a to dvojího druhu: bakterie mléčného kvašení a kvasinky.

Celý tento proces dává chlebu charakteristickou chuť a zároveň chleba chrání před napadením cizími bakteriemi a plísněmi.

  • Proces trvá mnohokrát delší dobu než je tomu u kynutí těsta pomocí droždí
  • Mít ten správný kvásek je daleko obtížnější a také zabere daleko více času
  • Těsto s kváskem dokáže naše tělo lépe zpracovat
  • Posiluje střevní mikroflóru a tím pádem i naší imunitu
  • Je trvanlivější

Droždí a výroba pečiva

Droždí, též kvasnice, jsou koncentrované kvasinky (nejznámější jsou druhu Saccharomyces cerevisiae). V podstatě jsou to živé mikroorganismy.

  • Droždí je velice bohatým zdrojem vitaminů skupiny B (B1, B2, B5, B6, aj.)
  • Droždí běžně dostupné v obchodem je vhodné i pro bezlepkovou dietu
  • Má menší časové nároky na zpracování, i proto jsou výrobky z něj cenově dostupnější
  • Více nakyne a oproti chlebu z kvásku je více nadýchaný
  • I my budeme více „nadýchaní“, nadýmá, je hůře stravitelné a více zatěžuje náš trávicí trakt
  • Droždí nepotřebuje mít tak přísně regulovanou teplotu, je méně náchylné k teplotním výkyvům
  • Má nižší trvanlivost

Tak to vypadá, že pracovat s kváskem je pro obyčejného smrtelníka až nadlidský úkon, který zabere    příliš práce. Na pekaře klade opravdu větší nároky, ale z výsledku následuje velká radost.

Pokud jste trpěliví, rádi přijímáte výzvy a učíte se novým dovednostem, je výroba chleba z kvásku tou správnou průpravou. Chleba z kvásku je pro jeho milovníky nezastupitelný a chuťově pestřejší než pečivo z kvasnic (droždí).

Druhy mikroorganismů podílejících se na kvásku se vždy poměrově dost liší. Vytvořit si ten správný vyhovující kvásek proto může chvíli trvat. Na internetu jsou dokonce stránky, kde se o kvásek můžete podělit nebo jej od někoho získat.

Ať už chleba z kvásku nebo droždí, oba jsou svým způsobem zajímavé a mají své výživové přednosti. Chleba se denně objevuje na stole u valné většiny populace, tak proč si někdy nezkusit vyrobit vlastní?

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí v NUTRIADAPT jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život