Léčivý plod, díky kterému zhubnete? Jednoznačně pomelo

Zdroj vitamínu C s minimem kalorií

Plod připomínající velký grep má velký obsah vitamínu C a A. Obsahuje také železo a draslík. Naopak neobsahuje prakticky žádný sodík. Stává se účinným regulátorem cholesterolu v krvi a díky tomu má kladný vliv na prevenci srdečně-cévních onemocnění.

Jeho velkou výhodou je, že neobsahuje žádný tuk a rovněž má minimum kalorií. Právě proto pomelo a hubnutí jsou rovnicí přímo směřující ke snižování vaší hmotnosti. Těm z vás, kteří tento citrusový plod ještě neokusili, ačkoli je běžně k dostání na pultech našich supermarketů a prodejen s ovocem a zeleninou, můžeme pomelo jenom doporučit.

Jak jíst nové ovoce

Pomelo pochází z jihovýchodní Asie, ale pěstují ho také v USA nebo v Karibiku. Jde o křížence grapefruitu s pomerančem. Patří do rodiny citrusovitých plodin. Na rozdíl od svého příbuzného grapefruitu, který je spíše kyselejší a natrpklý, pomelo je mnohem lahodnější. Chutná sladce.

Existují různé druhy pomela od kulatých přes ty s hruškovitým tvarem. Kůra je pórovitá a má zelené či žlutozelené zbarvení. Dužina může mít různé odstíny podle druhu pomela od bledě žluté přes oranžovou až po červenou. Stejně jako pomeranč nebo grep jíme pomelo oloupané. Kromě pórovité kůry odstraníme i bílou kůži. Stahujeme i kůži z jednotlivých lodičkových dílků pomela, protože bývá nahořklá a moc bychom si na ní nepochutnali. Když plod oloupeme a rozdělíme na dílky, můžete si začít pochutnávat.

Jeden kus ovoce ke svačině stačí

Ovoce, a tedy i pomelo, má v naší stravě nezastupitelnou úlohu. Dodává nám tolik potřebné vitamíny, které si naše tělo jinak neumí samo vyrobit. Navíc obsahuje velký podíl vlákniny, a to jak rozpustné, tak i nerozpustné a také hodně pro život nezbytných minerálních látek.

Zdravé hubnutí se bez konzumace ovoce neobejde. Ovoce na hubnutí se doporučuje, ovšem při jeho zařazování do jídelníčku byste měli dodržovat některé zásady. Především si musíte dávat pozor na obsah jednoduchých cukrů, kterých najdete v ovoci hodně. Sacharidy v ovoci mohou být zrádné, proto s nimi musíte ve vašem energetickém příjmu počítat. Tvoří až 80 % energetické hodnoty ovoce. Proto si ovoce včetně pomela dopřávejte hlavně dopoledne, kdy má vaše tělo nejlépe nastartované spalování. Odpoledne už si ovocnou svačinu raději odpusťte a večer ji rozhodně vynechte. S množstvím ovoce to také nepřehánějte. K dopolední svačině vám bohatě stačí jedno pomelo.

Léčivé působení citrusového plodu

Redukční diety doporučují většinou maximálně dvě porce ovoce za den. Při posuzování, jak je ovoce vhodné do jídelníčku, byste také měli brát v úvahu jeho glykemický index. Tento parametr určuje, jak rychle se cukr z potraviny dostává do krve.

Rozhodně ale neexistuje žádný důvod, proč bychom pomelo neměli zařadit do svého jídelníčku. Pomelo nás výborně zasytí. Jídelníček může obsahovat pomelo nejenom jako čerstvý plod, ale také v marmeládách nebo ovocných salátech.

Kromě pomoci s hubnutím má pro naše tělo i některé léčivé účinky. Působí na odhleňování dýchacích cest, lečí kašel. Snižuje otoky, pomáhá při kocovině, úspěšně bojuje s vysokými hladinami cholesterolu. Zlepšuje trávení. Pomelo je zkrátka takovou malou, ale účinnou lékárnou. Také doplňuje tekutiny, což oceníte hlavně v parném létě. Pomelo je ovocem, které na hubnutí opravdu funguje. Proto neváhejte a vyzkoušejte ho.

Napsat komentář