Léto a sklony k tloustnutí

Je léto, teploty dosahují k třiceti stupňům a my marně pátráme jak se přes den zchladit. Zmrzlina k létu prostě patří a stánky na nás koukají na každém rohu, stejně jako například nové varianty slazených limonád s ledem.

Vyhněte se sladkým limonádám, čistá pramenitá voda je nad zlato

Slazené a sycené nápoje typu malinovka či Kofola žízeň zaženou, ale na její zahnání nám postačí jejich daleko menší množství. Příjmem těchto limonád snižujeme potřebu pít, což vede k nedostatečnému pitnému režimu. Chuťově jsou tyto nápoje sice atraktivní, jiná věc je jejich neuspokojivá nutriční hodnota.

Zvykneme-li si pít obyčejnou vodu, která obsahuje nula kalorií, můžeme si přes den dopřát třeba kopeček zmrzliny navíc. 300 ml malinovky představuje okolo 600 kJ, což je jedna svačina, která kromě jednoduchých cukrů neposkytne tělu zhola nic.

Letní grilovačky k létu patří, ale…

Vepřová krkovice je klasika na českém talíři, bohužel se s hubnutím příliš neslučuje. Naštěstí ji lze nahradit jinými chutnými druhy mas, které obsahují větší podíl libového masa a menší podíl živočišného tuku.

Většinou si nenaložíme pouze jedno maso, a zbytky se také netolerují, vždyť by se to zkazilo. Výsledek je, že sníme daleko více, než odpovídá klasické porci na talíři.

Alkohol je metla lidstva

Konečně je léto a všichni se těší na posezení s přáteli na zahrádce. Chlazené pivo nás doprovází, kudy se jen pohneme. Jedeme na vodu, na kola, jen tak na koupaliště a bez stánků s pivy bychom si Česko neuměli představit. Pití alkoholu při takových aktivitách je ovšem kontraproduktivní!

Alkohol je a bude prázdnou kalorií pro náš organismus. Správně se říká, že alkohol není dobrý na lačný žaludek, ale jeho konzumaci často doprovází stoly plné slaných pochutin a lačný obvykle dlouho nezůstane.

Mimo jiné samo pití alkoholu zvyšuje chuť k jídlu. Po jednom bujarém večeru tedy můžeme pěkně nabrat. Nehledě na to, že takových večerů se naskytne v létě celá řada.

Dovolenkování a odpočinek

Na dovolené by si měl každý odpočinout, aby načerpal síly na další pracovní výkony. Psychická pohoda je to nejdůležitější. Nicméně dlouhým lenošením a stravováním po restauracích si zakládáme na tělesné tukové zásoby.

Nemusíme být zastánci aktivní dovolené, ale občas se odlepit od deky a zajít si na nějakou tu procházku nám neuškodí a alespoň nepřijedeme domu o pár kilogramů těžší.

Vezměte příležitost za pačesy a všímejte si pozitiv, které nám léto přináší! Čerstvá zelenina a ovoce je přes léto všude kolem nás. Jsou dietní, lehce stravitelné a ještě jsou v létě v akci za nižší cenu. Léto je ideální období k obměně vašeho jídelníčku.

V parnu, které panovalo, se zdravější jíst lehká zdravá jídla a to nejen kvůli hubnutí. Vyměňte smažená, tučná, těžká jídla za zeleninový salát s dušným krůtím masem. Vyzkoušejte k snídani něco nového. Dobře vyzrálý žlutý meloun s kostičkami ovčího sýra nebo tenkými plátky balkánského sýra.

Všechny zmíněné rizikové faktory k létu zkrátka patří, je jen na nás jak, se k nim postavíme.