Malinová likvidace tuků

Nutriční hodnoty malin

Šálek tohoto ovoce obsahuje jen 50 kalorií a žádný tuk. Jsou plné vlákniny a také jsou považovány za dobrý zdroj vitamínu C a B-vitamínů včetně kyseliny listové, manganu, mědi, hořčíku a železa.

Maliny a hubnutí

Toto ovoce je vynikající při dietách. Jejich energetická hustota je velmi nízká, tzn., že jich můžete sníst hodně a neobávat se přitom nadbytečných kalorií.

Hustotu potravin určují voda, tuk a vláknina. Maliny mají vysoký obsah vody nahrazující kalorie (obzvlášť teď v létě vás navíc hydratují), žádný tuk a hodně vlákniny, která vás rychle a na delší dobu zasytí. Nerozpustná vláknina v tomto ovoci dále podporuje dobré trávení a vylučování, čímž rovněž napomáhá ztrátě kil.

Maliny mají i nízký glykemický index, takže regulují hladiny cukru v krvi a brání jejich výkyvům.

Další zdravotní účinky

Antioxidanty v malinách chrání organismus před škodlivými účinky volných radikálů. Jsou bohaté zejména na flavonoidy zvané antokyany (ty jim dodávají barvu), které pomáhají zamezit růstu bakterií a vzniku plísní v trávicím traktu a je také prokázáno, že jsou prevencí proti srdečním onemocněním a demenci.

Ostatní důležité antioxidanty v malinách jsou např. vitamín C chránící před rakovinou a podporující imunitu, mangan, který mj. posiluje kosti a kyselina ellagová s antikarcinogenními vlastnostmi.

Malinové ketony

Při dietách jsou u mnoha lidí oblíbené fitness suplementy zvané malinové ketony. Při jedné malé studii, lidé, kteří si denně po dobu 4 týdnů brali 200 mg těchto ketonů společně s 1200 mg vitamínu C, zhubli a shodili i tuk. Ale z této studie nevyplývá, zda se jim to podařilo díky céčku, ketonům či jejich kombinaci.

Malinové ketony jsou obecně považovány za bezpečné, ale zatím nikdo neví, jaký vliv na celkové zdraví mohou mít z dlouhodobého hlediska. Faktem je, že chemicky se podobají jiným stimulantům, které potenciálně mají vedlejší účinky jako nervozita, zvýšený krevní tlak a bušení srdce. Proto se před jejich užíváním poraďte s lékařem.

Skladování malin

Vybírejte plody, které jsou pevné, baculaté a jasně červené. Pozor na zelené (nedozrálé) nebo se známkami plísně či potlučenými místy. Můžete je pár dní skladovat v lednici, ale rychle se kazí, proto je zkonzumujte co nejdříve.

Recepty:

Dezertní víno

Přebrané plody odšťopkujte, rozdrťte a nechte 1-2 dny naležet. Poté drť vylisujte, zbavte kalu a k 1 l šťávy přidejte 0,5 l vody, 340 g cukru a 0,2 g živné soli. Prokvašené základní víno, které dle potřeby přefiltrujete, doslaďte 80 g cukru na 1 l vína.

Marmeláda

1 kg čistých malin prolisujte zastudena, popř. je lze předtím trochu rozvařit. Protlak vařte nejprve bez cukru, dokud nezhoustne. Pak přidejte 400 g pískového cukru a za stálého míchání vařte asi ještě 8 minut do potřebné hustoty. Horkou marmeládu plňte do nahřátých skleniček.

Kompot

Na kompot jsou vhodnější velké zahradní maliny než lesní, které se snadno rozvářejí a mohou být červivé. Případně červivé plody ponořte na pár minut do mírně osolené vody. Přebrané maliny operte a nasypte do čistých sklenic. Zalijte teplým cukerným roztokem (na 1 l vody 500 g cukru), uzavřete víčky a sterilujte (1 l sklenice 15 minut při 85°, 0,5 l sklenice 10 minut při 85°).