Málo energie a nechuť do života? Chybu hledejte v jídle!

Málo lidí si uvědomuje, že za celkovým psychickým stavem a elánem do života může v první řadě náš životní styl.

Jídlo na prvním místě

Pokud svůj každodenní režim příliš neřešíte a jídelníček pro vás není nic zajímavého, zpozorněte. Správnou skladbou stravy a dostatečným pohybem můžete svůj život obrátit vzhůru nohama k lepšímu.

Kvalitní a pestrá strava pomáhá nejenom k dosažení vysněných křivek, ale pomůže změnit i to, s jakou chutí přistupujete k životu. Jen s vyváženým jídelníčkem budete mít dostatek energie na vše, co vám každodenní život přináší.

Důležité je si uvědomit, že každý jsme jiný a neexistuje žádný univerzální způsob stravování, který by vyhovoval naprosto každému. Začněte tedy v první řadě hlavně od sebe a zamyslete se nad tím, co vám v životě přináší dobrou náladu a dlouhodobou energii, a naopak bez čeho se klidně obejdete.

Po této úvaze zjistíte, že vlastně každodenně konzumujete mnoho jídel, která vám přináší více škody než užitku, což se pak projevuje i ve vašem osobním životě.

Uzdravte se stravou z deprese i nemoci

Je dobré vyvarovat se jakýmkoli extrémům. Pokud se snažíte zhubnout, raději než na diety se zaměřte na pravidelnou a kvalitní skladbu jídelníčku.

Před uměle zpracovanými výrobky a instantními pokrmy dejte přednost přírodním surovinám, nejlépe takovým, které vám dané roční období nabízí.

Když do svého stravování zařadíte více ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků, luštěnin a zdravých tuků, uvidíte, že po nějakém čase vám bude „tak nějak lépe“.

Díky dostatečnému přísunu vlákniny a všech potřebných nutrientů se vám upraví zažívání a budete se cítit plní energie.

Neklaďte na sebe velké nároky!

Pokud máte pocit, že je toho na vás moc a nic nezvládáte, zvolněte. Udělejte si každý den chvíli na sebe a v klidu se najezte. Zapomeňte však na rychlá občerstvení či sušenky do kabelky. K jídlu si sedněte, vypněte televizi nebo odložte časopis a plně se soustřeďte na to, co právě jíte.

U jídla je důležité nejenom to, co konzumujeme, ale také to, jak jsme schopni si jídlo užít. Pokud například každodenně nestíháte oběd a pojídáte v poklusu bagetu z nedalekého rychlého občerstvení, nedivte se, že byste po jídle nejraději zalehli na gauč.

Je jedno, jak moc jste zaneprázdněni. Pokud si na jídlo neuděláte dostatek času a nebudete ani při obědě v klidu, dříve nebo později se to projeví nejenom na vaší postavě, ale i na vaší psychice.

Nevynecháváte některé složky výživy?

Zkuste také zapřemýšlet nad tím, jestli vaše strava obsahuje vše, co pro zdravý život potřebujete. Nejíte například příliš mnoho sacharidů nebo tuků a naopak málo bílkovin? Tento problém má mnoho lidí a často o něm bohužel ani netuší.

Když svůj jídelníček budete čas od času plánovat a rozvrhnete si jídla tak, abyste v každém pokrmu zkonzumovali nejenom sacharidy, jako jsou těstoviny či pečivo, ale i bílkoviny a zdravé tuky, pocítíte časem mnohem větší příliv energie. Navíc se díky správnému trojpoměru živin budete cítit mnohem lépe zasyceni a nebudete tak pociťovat zbytečné chutě, například na sladké.

Kromě toho, že díky správné skladbě jídelníčku pocítíte více energie, bude se kvalitní jídlo projevovat i na vaší psychice. Dostatek kvalitních bílkovin zajistí správnou tvorbu všech neurotransmiterů, které jsou ve vašem mozku zodpovědné za dobrou náladu.

Vzpomínáte, jak jste podráždění, když máte hlad? Takto strava ve vašem životě funguje i dlouhodobě. Nenechte tedy své tělo hladovět po nutričně hodnotných složkách a dopřejte mu dostatek vitamínů, minerálů, bílkovin, zdravých tuků a komplexních sacharidů.

Vyhněte se co nejvíce průmyslově upraveným potravinám, bílému cukru a mouce. Jestliže budete přijímat se stravou vše potřebné, nikoli jen prázdnou energii, možná konečně zjistíte, co stojí za vašimi pochmurnými náladami.

Tak vzhůru vstříc šedivému podzimu se zdravým jídlem a dostatkem pohybu!