Meloun – ideální osvěžení v letních dnech i v dietě!

Melouny jsou krásně sladké a do redukčního jídelníčku se díky obrovskému podílu vody bezvadně hodí.

Na trhu je hned několik druhů melounů, přičemž nejvhodnější je obyčejný meloun vodní. Na sto gramů obsahuje přibližně 150kJ.

Cukrový meloun, a jeho další odrůdy, má sice kalorií o něco více, do redukčního jídelníčku ho ale můžete také s klidem zařadit.

Proč sáhnout po melounu?

Meloun je sice zelenina, chuťově by ho však většina lidí zařadila k ovoci. V létě je naprosto ideální, protože v parných dnech je potřeba přijímat co nejvíce tekutin.

Meloun díky vysokému obsahu vody poslouží nejenom jako zdroj některých živin, ale zároveň vás i dostatečně hydratuje.

Co kromě vody meloun obsahuje?

  • kolem 80-90 % vody
  • draslík
  • sodík
  • vitamin C
  • vitamin A
  • nějaký ten cukr, který však v procentuálním zastoupení dietu nijak neovlivní

Také v redukčním režimu je meloun vhodnou alternativou ovoce. Můžete si ho dát jako svačinu, nebo třeba zapojit fantazii a přidat ho do letního salátu.

I meloun jezte s mírou! Sníst ho celý na posezení se nedoporučuje ani v rámci normálního stravovacího režimu, v dietě tedy už vůbec ne.

TIP: Přibalte si meloun k vodě. Pokud ho dáte na nějakou dobu do mrazáku a ještě zmražený se ho vezmete s sebou, poslouží jako skvělá náhrada zmrzliny.

Pitný režim především!

Zejména v létě byste měli dbát na dostatečný pitný režim. Ten by měl být pokryt z velké části obyčejnou vodou.

Pokud máte s dodržováním pitného režimu problém a čistá voda vám příliš „nejede“, zkuste ji obohatit několika plátky melounu spolu s citrónem.

Díky ovoci získá voda svěží chuť i příjemnou vůni.

Melounům v dietě zdar!

Do diety ano, před cukrovými variantami ale dávejte přednost spíše vodním druhům. Obsahují větší procento vody a menší množství cukru. Vodní meloun vás osvěží, zasytí a nepřijmete v důsledku více energie než je zdrávo.