Životní styl dnešní doby mikrobiotě příliš nesvědčí a tvorba zánětů ve střevech je častým problémem současné populace.
Změny, které se na mikrobiotě podepisují
Kam zmizely přirozené potraviny? Proč došlo k nárůstu konzumace průmyslově zpracovaných potravin?
Tyto a jiné otázky si klade řada výživových poradců, nutričních terapeutů a jiných odborníků zabývajících se výživou.
Ačkoli jsme od nepaměti stavěni na konzumaci potravy s převahou rostlinné stravy, v jídelníčcích 21. století dominuje strava bohatá na živočišné produkty.
Červené maso a nasycené mastné kyseliny najdete na talířích téměř všech domácností.
Navíc, ve snaze žít v co nejvíce sterilním prostředí, připravujeme mikrobiotu o její přirozené prostředí.
Ve velké míře konzumujeme sůl, cukr i antinutriční látky, které dříve nebo později vedou ke vzniku chronického zánětu střev.
Strava a mikrobiota
Převážná většina zdravotních problémů začíná právě u stravy. Nadměrná konzumace červeného masa a nasycených mastných kyselin přímo souvisí se zvýšenou aktivitou enzymů.
Ty svou činností ovlivňují vznik nádorových onemocnění.
Také vysokotučná strava narušuje mikrobiální rovnováhu. V konečném důsledku vede nejen k zažívacím potížím, ale i zánětům střevní sliznice a tvorbě karcinogenů ve střevním prostředí.
Naopak blahodárně působí na střeva pestrá rostlinná strava. Vláknina v ní ukrytá funguje jako prebiotikum, které pozitivně působí na střevní mikroflóru. Česnek, cibule, luštěniny a celozrnné obiloviny by v ní neměli chybět.
Prebiotika střevní mikroflóru nejen ozdravují, ale také podporují nárůst tělu prospěšných bakterií.
Stejně důležitá jsou i probiotika přirozeně se vyskytující v zakysaných mléčných výrobcích, mléčně kvašené zelenině nebo fermentované sóje.
TIP: Chcete si udržet zdravou střevní mikrobiotu? Zařaďte prebiotika i probiotika do vašeho každodenního jídelníčku.