Mořské plody: Zdravá pochoutka, která pomáhá hubnout

Pozor na živočichy ze znečištěných vod

Na úvod je třeba říci, že konzumace mořských plodů je dobrým obohacením vašeho jídelníčku. Na druhou stranu jsou zde i určitá rizika. Mějte na paměti především dvě nejzávažnější. Prvním z nich se stává znečištění mořských vod průmyslovým odpadem, například těžkými kovy. Platí proto, že především syrové mořské plody byste měli konzumovat s rozumem a lovené v lokalitách, které nejsou znečištěné.

Pokud chcete jíst ryby, nejlepší prevencí, jak zmenšit rizika, je tepelná úprav při minimálně 70 °C a také zakapávání citronem. Kyselé prostředí podporuje zrání jejich masa a navíc kyselost nemají rády různé mikroogranismy a hynou. Proto se také mrtvé ryby na ledu obkládají citronem.

Kupujte jenom z prověřených zdrojů

Menším rizikem jsou plody moře žijící kratší dobu, které za svůj život nenasbírají ve svém těle tolik odpadních látek. Při konzumaci mořských plodů se tedy řiďte stejnými zásadami jako u mořských ryb, protože i v nich se tyto látky bohužel usazují. Největším rizikem jsou z tohoto hlediska dlouho žijící dravé ryby, v jejichž těle se může koncentrovat větší množství odpadních látek. Například žraloci. Pokud si ale dopřejete jednou za týden pokrm z mořských živočichů z prověřených zdrojů, nemělo by se vám nic stát.

Zjistěte si, jak k nám zboží putovalo

Dalším rizikem je doprava. Mořským lahůdkám cesta z přímořských oblastí k nám přece jenom nějakou dobu trvá a to je třeba brát v úvahu. V současnosti se nabídka mořských plodů na našem trhu rozšiřuje. Pokud kupujete čerstvé mořské plody nebo čerstvé mořské ryby na ledu, ptejte se prodavače, odkud pocházejí, jak se k nám dostaly, jak dlouhá byla jejich cesta na váš stůl. Důležité je, aby byly co nejčerstvější. Jestliže kupujete plody nebo ryby zamražené, pečlivě prostudujte etiketu, kde byly plody naloveny, jak dlouhou mají trvanlivost atd. Prošlé rozhodně nejezte.

Jód a zdravé mastné kyseliny

Navzdory dvěma zmíněným rizikům je ovšem konzumace mořských plodů velice zdravá. Vhodně se jimi dá doplnit dieta na hubnutí. Obsahují totiž řadu tělu prospěšných látek. Jde především o látky, jež v suchozemských potravinách najdete v minimálním množství, hlavně jód. Potřebná dávka jódu přitom činí 0,1 -0,14 miligramů na den pro jednu osobu. Další nezbytnou látkou obsaženou v mořských živočiších jsou omega 3 a omega 6 mastné kyseliny. Těch obsahují mořské potvory mnohem větší koncentraci, než jakékoli jiné potraviny. Neobsahují přitom žádné nezdravé tuky, právě proto jsou velice vhodné při hubnutí.

Měkkýši snižují cholesterol

Recepty z mořských plodů už jsou dnes dobře dostupné i u nás. Vyšla řada kuchařek s tímto zaměřením, kde najdete i recepty vhodné pro naprosté začátečníky. Nemusíte se bát a zkuste podle nich něco uvařit. Je třeba ovšem dávat pozor na to, aby plody byly dobře tepelně připraveny. Mušle se dají servírovat se špagetami nebo jinými těstovinami, ze sépií se dá připravit guláš, chobotnice se dá chutně upéci.

Mořští živočichové jsou nezastupitelní kvůli obsahu minerálů jako hořčík, fluor či draslík, vitamínů především A, B a D. Proto pochoutky z nich jsou zdravé, měkkýši navíc snižují hladinu cholesterolu. V dietním jídelníčku by plody moře rozhodně neměly chybět.