Motivace ke cvičení

Cvičení by pro nás rozhodně nemělo být za trest, ale mělo by to být určité potěšení. Měli bychom v pravidelném pohybu najít především význam a smysl.

Jak je nám všem známé, když máme nějaký konkrétní cíl, není pro nás problém překousnout někdy i nezáživné a otravné činnosti. Jenomže u každého je motivace do sportovních činností jiná. A pokud se tedy říká, dej si motivaci, že nechceš vypadat ošklivě, tlustě a cítit se špatně, ne každému to pomůže. Možná až do té doby, než si tím doopravdy projde. Jaké mohou být druhy motivace a co s cvičením může pomoci opravdu?

Výstraha a odměna

Jak jsme si již v úvodu řekli, pohybová aktivita by nám rozhodně neměla být na obtíž a také již víme to, že pro každého je motivace účinná v jiné formě.

Jako jedna z nejčastějších motivací se uvádí pocit tloušťky a následné ostudy, se kterými se silnější člověk leckdy potýká. Už jen pouhá představa tohoto stavu by pro nás měla být výstrahou a u spousty jedinců může probudit velkou touhu ve cvičení. Ale i tak to bohužel pro někoho nemusí být dostatečný impuls.

Jinou a celkem využívanou motivací k pohybu a zdravějšímu životnímu stylu všeobecně bývají úspěšné výsledky jiných lidí. Například vysportované pěkné postavy v nás mohou probudit touhu mít také takovou image, a proto se téměř okamžitě a po hlavě pustíme do cvičení.

Dalším hnacím motorem se u většiny dříve nesportujících osvědčilo odměňování. Za dobře vykonanou činnost bychom si tedy měli slíbit malou odměnu, díky které se na cvičení budeme těšit. Samozřejmě, že když jej dodržíme, měli bychom si dát vhodnou odměnu. Neměla by být ve formě sladkostí či jídla, ale například shlédnutí jedné epizody oblíbeného seriálu, koupel ve vaně, relaxace u televize či nový módní kousek do šatníku.

Mezi skvělé motivace se uvádí také online cvičení, cvičení s jinou osobou nebo skupinové lekce. Výhody jsou zřejmé. Společné cvičení člověka donutí k samotnému pohybu, lepšímu výkonu a nechce zahálet za svým kolegou. Pak nám vzniká začarovaný kruh, kdy má každý pocit, že chce být lepší, než ten druhý a výkonnost a výsledky jdou nahoru.

Pomoc od profesionálů

Chystáme-li se začít s pohybem, je určitě dobré požádat o pomoc člověka, který se této věci věnuje již delší dobu. A to v případě, že jsme dlouho nedělali žádný pohyb či je naše nadváha vysoká a potřebujeme odborně poradit nebo jedná-li se o cvičení po porodu a nebo jednoduše chceme pravidelný pohyb pod dohledem. Profesionálové jsou notnou oporou a dohledem, díky kterému ve cvičení jen tak nepolevíme.

Špatný pocit a nechuť do cvičení je krátkodobá. Lze jej překonat i jiným pocitem, pozitivním. A to, když si vzpomeneme na radost, jaká se odehrává po cvičení v našem těle díky vyplavujícím se endorfinům neboli hormonům štěstí. Žij pohybem a užívej si jej! To by mohlo být heslo, jak se zbavit nechutenství při cvičení.