Mýty o mražených potravinách – zaměřeno na zeleninu

Mražené potraviny jsou dlouhá léta považovány za nedostatečně kvalitní, méně výživově hodnotné, nebo dokonce průmyslově zpracované.

Jsou však tyto předsudky oprávněné, nebo je opak pravdou? V současné době se k mraženým potravinám uchyluje čím dál tím více lidí, a stávají se tak přirozenou součástí většiny domácností. Víme proč!

Co je čerstvé, je jednoznačně lepší

Jde o názor mnohých spotřebitelů, který pravděpodobně pramení z představy, že se za mraženými potravinami ukrývají polotovary namísto poctivých domácích pokrmů.

V případě zeleniny jsou jimi myšleny hlavně zbylé odřezky a kusy horší kvality, navíc tepelně předpřipravené a tudíž zbavené o zdraví prospěšné látky.

Toto tvrzení přetrvává z počátku minulého století, pro nějž byly primitivní konzervační zákroky typické. Situace je však v dnešní době poněkud odlišná.

Zmrazené kusy zeleniny jsou na mnoha místech daleko kvalitnější a nutričně bohatší než ty v čerstvém stavu. Zajímá vás, jak je to možné?

Většina druhů zeleniny nepochází z tuzemska. Její převoz a následné skladování, navíc v nevhodném prostředí (neadekvátní teploty, přemíra světla), vede ke značné ztrátě vitamínů a antioxidantů v ní původně obsažených.

Kromě toho musí být surovina určená ke zmražení v té nejlepší kvalitě a stavu optimální zralosti. V současnosti je tak zmrazování ve své podstatě tím nejefektivnějším způsobem konzervace.

Od sklizně k hlubokému zmrazení

Čerstvá zelenina se ihned po její sklizni důkladně roztřídí, očistí a propere, případně ošetří proti některým druhům bakterií a plísní. Zelenina se dále nakrájí nebo nařeže a poté zamrazí.

Najdou se však takové druhy, které je třeba před zmrazením vystavit procesu blanšírování. Tím dojde k inaktivaci oxidačních enzymů spolu s likvidací běžně se vyskytujících mikroorganismů.

Benefity zmrazování

  • Menší poškození buněčné struktury
  • Zachování přirozené chutě, struktury a nutričních hodnot
  • Zabránění úniku mezibuněčné a vnitrobuněčné tekutiny – šťávy
  • Minimální kazivost
  • Dlouhodobá možnost uskladnění

Nebojte se mraženou zeleninu pravidelně nakupovat, a bez obav ji čas od času zařazovat do vašeho jídelníčku. Mnohdy tím prospějete nejenom zdraví, ale také peněžence.