Sdílej se svými přáteli...

Mýty o mražených potravinách – zaměřeno na zeleninu

Mylné předsudky o mražených potravinách - zelenina v hlavní roli

Také si myslíte, že je mražená zelenina nekvalitní a nedostatečně nutričně hodnotná?

Proč je konzumace mražené zeleniny naopak vřele doporučována, a z jakých důvodů může být kvalitnější než ta čerstvá?

Publikováno: 25.9.2017



Před konzultací
−17 kg

Analýza vašeho těla na certifikovaném přístroji


Vzorový jídelníček pro kontrolu vaší ideální váhy


60 minut s nutričním specialistou


Chci vědět více!
Dnes za akční cenu 200 Kč
Původní cena konzultace: 600 Kč

Mražené potraviny jsou dlouhá léta považovány za nedostatečně kvalitní, méně výživově hodnotné, nebo dokonce průmyslově zpracované.

Jsou však tyto předsudky oprávněné, nebo je opak pravdou? V současné době se k mraženým potravinám uchyluje čím dál tím více lidí, a stávají se tak přirozenou součástí většiny domácností. Víme proč!

Co je čerstvé, je jednoznačně lepší

Jde o názor mnohých spotřebitelů, který pravděpodobně pramení z představy, že se za mraženými potravinami ukrývají polotovary namísto poctivých domácích pokrmů.

V případě zeleniny jsou jimi myšleny hlavně zbylé odřezky a kusy horší kvality, navíc tepelně předpřipravené a tudíž zbavené o zdraví prospěšné látky.

Toto tvrzení přetrvává z počátku minulého století, pro nějž byly primitivní konzervační zákroky typické. Situace je však v dnešní době poněkud odlišná.

Zmrazené kusy zeleniny jsou na mnoha místech daleko kvalitnější a nutričně bohatší než ty v čerstvém stavu. Zajímá vás, jak je to možné?

Většina druhů zeleniny nepochází z tuzemska. Její převoz a následné skladování, navíc v nevhodném prostředí (neadekvátní teploty, přemíra světla), vede ke značné ztrátě vitamínů a antioxidantů v ní původně obsažených.

Kromě toho musí být surovina určená ke zmražení v té nejlepší kvalitě a stavu optimální zralosti. V současnosti je tak zmrazování ve své podstatě tím nejefektivnějším způsobem konzervace.

Od sklizně k hlubokému zmrazení

Čerstvá zelenina se ihned po její sklizni důkladně roztřídí, očistí a propere, případně ošetří proti některým druhům bakterií a plísní. Zelenina se dále nakrájí nebo nařeže a poté zamrazí.

Najdou se však takové druhy, které je třeba před zmrazením vystavit procesu blanšírování. Tím dojde k inaktivaci oxidačních enzymů spolu s likvidací běžně se vyskytujících mikroorganismů.

Benefity zmrazování

  • Menší poškození buněčné struktury
  • Zachování přirozené chutě, struktury a nutričních hodnot
  • Zabránění úniku mezibuněčné a vnitrobuněčné tekutiny – šťávy
  • Minimální kazivost
  • Dlouhodobá možnost uskladnění

Nebojte se mraženou zeleninu pravidelně nakupovat, a bez obav ji čas od času zařazovat do vašeho jídelníčku. Mnohdy tím prospějete nejenom zdraví, ale také peněžence.

Na nic nečekejte. Objednejte se do Světa zdraví dnes za akční cenu 200 Kč.
Běžná cena za konzultaci je 600 Kč. Udělejte první krok již dnes!
Chci konečně zhubnout
O hubnutí ve Světě zdraví jste mohli slyšet v těchto médiích: E15.cz Blesk Katka Cosmopolitan ProŽeny.cz Lidové noviny Rytmus Života Nova ČT1 Žena a život