Naslouchejte svému tělu

Bolesti hlavy, břicha, menstruační bolesti

Vaše tělo má vyvinuté silné obranné mechanismy, které není dobré přehlížet. Proti přemíře stresu se může bránit například bolestmi hlavy. Paradoxně vás hlava může rozbolet v okamžiku, kdy máte volný den. Tělo je zvyklé na pravidelnou stresovou zátěž, a když ji najednou nemá, je z toho rozhozené.

I v době klidu proto choďte spát i vstávejte ve stejnou dobu, i jezte ve stejné hodiny jako obvykle. Bolesti hlavy vám jednoznačně říkají, že byste měli zvolnit, udělat si více času na relaxaci.

Podobně bolesti břicha mohou pocházet od stresu, i tady pomůže zklidnění, uvolnění, meditace. U stresovaných žen také dochází častěji k menstruačním křečím. Zde účinně pomáhá hormonální jóga.

Neklidný spánek i bolesti dásní

Probouzíte se během noci někdy i několikrát? I to je reakce těla na stres. Zapomeňte před spaním na kávu a skleničku alkoholu a vytvořte si rituál, který vám pomůže usnout. Snažte se spát 7-8 hodin denně.

Bolí čelisti, máte zanícení dásně? Také jde o následek stresu. Pokud jste v nervovém vypětí, můžete během spánku v noci vrzat zuby o sebe a v důsledku toho vás čelisti mohou rozbolet. Podobně také vysoká hladina kortizolu způsobená stresem rozhodí imunitu a dásně jsou méně odolné infekcím. Proto nezapomínejte na dobrou zubní hygienu. Tělo může reagovat na stres i různými záněty kůže nebo zhoršení příznaků alergie. Dává vám tak na vědomí, že chce změnu životního stylu.

Když chybí pozitivní emoce

Máte neodolatelnou chuť na sladké, ládujete se čokoládou? I to je výsledkem stresu. Může jít také o nedostatek některých minerálů ve vašem těle. Můžete trpět nedostatkem minerálů jako je zinek, selen, hořčík či draslík, mangan, chrom a jód.

Sáhněte proto třeba po čerstvé zelenině, ořechách, celozrnných potravinách, luštěninách, mořských plodech, zkrátka zdrojích minerálů, které vám dlouhodobě doplní jejich zásoby v těle.

Pokud saháte ve stresu po sladkostech, dejte si raději jeden čtvereček kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa, než levné čokolády plné tuku. I ve stresu se snažte vynechat cukrovinky s jednoduchými cukry a dejte si polysacharidy, třeba vlákninu. Třeba müsli tyčinka se sušeným ovocem udělá stejnou službu a je mnohem zdravější.

V psychosomatice také chuť na sladké souvisí s tím, že vám chybí něco sladkého, tedy pozitivní emoce.

Prudké chutě i zrcadlo vašich pocitů

Podobným signálem je i chuť na slané. Ta často dává na vědomí, že tělo nemá dostatek vody. Proto pocítíte chuť na slané chipsy, neboť sůl reguluje množství vody ve všem těle. Také může jít o nedostatek minerálů, například sodíku či hořčíku. Dejte si proto místo brambůrků sklenici minerálky, sodík úspěšně tělu dodáte třeba také salátovou okurkou.

Máte-li chuť na maso, znamená to nedostatek vitamínu B12, železa nebo tuku, při chuti na pečivo jde o nedostatek paliva, málo kalorií. Platí ovšem, že byste neměli na stres reagovat zvýšenou konzumací nějaké potraviny.

Když se naučíte rozumět svému tělu a chutím, budete žít mnohem zdravěji. Platí, že prudké chutě na něco zpravidla signalizují, že má tělo dané látky nedostatek. Ovšem psychologické chutě jsou spíše zrcadlem emocí nebo snahy odbourat napětí.