Naučte se relaxovat

Efektivní hubnutí není jen omezení stravy a zapojení pohybu. Je to celková změna životního stylu, změna pohledu na svět a chápání sebe sama. Není to úplně jednoduché, ale pokud zvolíme správný směr, redukce váhy se nestane tím hlavním, za čím půjdeme, ale budeme se cítit dobře, nebudeme nemocní a hlavně se vyvarujeme mnoha zdravotním rizikům, která dnešní život nabízí. A základem toho všeho je odpočinek.

Není to o televizi!

Když se řekne odpočinek a relaxace, mnoho lidí si dnes vybaví sebe před televizí nebo u počítače. To rozhodně ale není takový odpočinek, který by našemu tělu dal něco prospěšného. Relaxace, spánek a nabírání energie, není to jen klišé, které se neustále připomíná. Je to především základ úspěšného fungování nás samotných a hlavně je to i základ fungování našeho metabolismu a efektivního spalování tuků.

Většina z nás ale odpočívat neumí. Neměli totiž možnost poznat, co takový odpočinek obnáší a jaké projevy pak na našem těle vlastně má. Když sledujeme televizi nebo jsme u počítače, neodpočineme si. A projevy pro naše tělo nejsou rozhodně nijak pozitivní. Vzpomeňme si, jak jsme pak doslova rozležení a znechucení cokoliv dělat. Ale jak správně relaxovat?

Vhodné aktivity

Jako tou nejjednodušší a přitom nejoblíbenější relaxací je jistě vycházka do přírody. Jedná se o lehký, nenáročný pohyb, kdy jsme na čerstvém vzduchu a v přírodě. Neležíme doma, jsme v pohybu. To je již první pozitivní věc. Jsme na čerstvém vzduchu, což se i příjemně podepisuje na našem mozku, pro který je toto prostředí s dostatkem kyslíku jako ráj na zemi. Nikde není hluk a shon a celé tělo se zklidní. Ideální prostředek relaxace pro lidi ze stresových pracovišť a kanceláří.

Vhodné jsou ale i masáže a sauna. Každý den nemůžeme jít někam do lesa a taková masáž, pokud je to například kvalitní lymfatická masáž, může efektivně podpořit hubnutí a zbaví náš organismus škodlivých látek. Sauna je vhodná pro celkové prokrvení, je skvělá i jako prevence proti onemocnění, ale i proti celulitidě.

Dostatek spánku

Absolutním základem toho všeho je ale spánek. Spát alespoň kolem sedmi hodin, pravidelně a k tomu určeném prostředí ve tmě a klidu, prostě není pro tělo lepší relaxace. Pravidelný spánek se podepisuje i na naší náladě a celkovém psychickém rozpoložení. Jako doplněk k tomu všemu pak lze doporučit meditace, smích a pozitivní přístup k životu, odpoledne s kamarády, pilates nebo jiné seberealizace, kdy angažujeme sebe sama a opravdu si odpočineme.