Nebojte se posilování!

Pravidelný pohyb nám pomáhá výrazně redukovat nadbytečné kilogramy. To víme asi všichni. O posilování je však rozšířeno mnoho polopravd a mýtů, mezi které se například řadí jeden a to ten nejčastější, tj. když budeme pravidelně posilovat, automaticky se z nás stanou kulturisté a budeme vypadat jako ,,bednyˮ. Především se toho bojí ženy, které se posilování vyhýbají.

Základem je tělesná stavba

Než úplně zavhneme posilování, měli bychom si uvědomit, jak vypadá naše tělo. Každá tělesná schránka má totiž jinou muskulaturu, někdo má spíše stavbu založenou na ukládání tuků a je mohutnější, jiný typ postavy je pak spíše atletický. A v neposlední řadě je tady typický vychrtlý člověk. Každý z těchto typů má jiné předpoklady pro zesílení při posilování.

Hubený bude hůře nabírat hmotu, silný bude hůře spalovat tuky a atlet, ten to bude mít nejjednodušší.
Podíváme-li se na cvičení a posilování pro ženy, jejich těla se také liší, ale nárůst svalové hmoty nebude nikdy tak markantní a dramatický, jako tomu je u mužů. Proč? Nejde jen o stavbu těla, ale samotný princip tkví již v hormonech.

Testosteron

Ženské tělo nebylo nikdy stavěno na mohutné svaly a postavu. Proto od přírody ženy nemohou při pravidelném posilování dosáhnout velkých kulturistických výsledků. Nemusíte se tedy bát navštěvovat fitness centra nebo specializovaná ladies fitness, protože jako kulturistky opravdu vypadat nebudete.

Může za to hlavně hormon testosteron. Ženy jej mají v těle minimum. Samozřejmě najdeme výjimky, ale takové ženy mají již na první pohled mužské rysy. Pokud bychom se chtěli dostat na extrém a vypadat jako kulturistka, ty často berou právě testosteron jako doplněk stravy. Ten může právě za obrovský nárůst svalové hmoty.

Co posilování znamená pro ženy?

Víme, že při aerobním cvičení hubneme. Víme, že při posilování posilujeme svaly. Pravidelné cvičení je tedy vhodné pro ženy pro pěkné vyrýsování postavy. Svaly se krásně zpevní a spolu s vyváženou životosprávou můžete docílit nádherné siluety a samozřejmě se i zlepší celková fyzička.

Posilovat lze doma, například pokud vlastníte domácí posilovnu nebo můžete cvičit i s vlastní vahou těla. Samozřejmě můžete navštívit fitness centrum nebo jiné specializované zařízení či jen vyjít ven. Pravidelné posilování navíc omezuje bolesti hlavy, má vliv na správné držení těla, je to prevence mnoha zdravotních omezení a zlepšuje náladu.