Nejčastější důvody, proč Češi tloustnou

Kvantita vítězí nad kvalitou

Ano, tohle se s lidmi táhne již od dávných dob a stále se nemohou tohoto nešvaru zbavit.

Dříve zkrátka lidé nebyli zvyklí na to, že si mohli sehnat a dopřát vše v dostatečné míře, a tak byli nuceni šetřit a nesoustředit se až tak na kvalitu potravin jako na jejich dostatek (či nadbytek).

Tento zvyk dnes můžete pozorovat nejenom u vašich babiček, ale pravděpodobně je někde uvnitř zakotvený i ve vás samotných.

Český národ bohužel častěji, než na kvalitu sází na kvantitu, což se přirozeně následně projeví i na fyzickém zdraví a celkové hmotnosti populace.

Bílý rohlík a levný salám jsou stále ekonomičtější než maso se zeleninou, nemyslíte? Takhle bohužel Češi v převaze uvažují.

Pohyb je ztráta času

Ať už si budete namlouvat cokoliv, pohyb je pro vaše zdraví a celkovou kondici nesmírně důležitý. Strava je sice základním kamenem úspěchu, ale věřte, že s absencí pohybu se k vysněné postavě jen tak nedostanete.

Mnoho Čechů se vymlouvá zejména na čas, kterého je minimum, ale málo z nich si pak uvědomuje, že pohyb znamená kromě návštěvy fitness centra i obyčejnou chůzi, která je dostupná každému.

Zkuste tedy příště vystoupit o dvě zastávky dříve a dojít domů alespoň částečně po svých. Uvidíte, že i takové obyčejné (ale pravidelné) procházky dokážou divy. Sezení na gauči a televize počkají.

Pivo je levnější než voda

Dnes už je tato skutečnost sice výjimkou, ale opravdu bývaly časy, kdy jste si levněji pořídili právě tento lahodný mok než vodu. A Češi jsou zkrátka národ pivařů.

Tento alkoholický nápoj sice skutečně patří mezi národní bohatství, právě proto byste ho měli brát spíše jako něco výjimečného, co si dopřát například jen při některých příležitostech.

Nejenom, že už v jednom jediném pivu naleznete značnou dávku energie, ale také po něm brzy dostanete větší hlad, což je další z příčin tloustnutí.

Malý důraz na prevenci

Bohužel preventivní opatření v našem státě jsou stále velmi nízká, a tak si mnoho lidí ani neuvědomuje, jaká zdravotní rizika s sebou mohou nadváha i obezita nést.

Zvláště byste potom měli dbát na správnou výchovu dětí ke zdravému životnímu stylu, což také mnoho lidí v našich končinách podceňuje.

Věřte, že stravovací návyky si tvoříte hlavně v dětství, takže právě na vás může záviset osud vašeho dítěte a to, zda se i ono jednou bude potýkat s jedním ze zákeřných civilizačních onemocnění či se jim s úspěchem vyhne.

Česká kuchyně

No řekněte sami, kdo z vás si s chutí nedá svíčkovou, řízek, vepřo-knedlo či tradiční českou bábovku?

Právě česká kuchyně je jedním z důvodů, proč se tolik z Čechů potýká s nadváhou či obezitou a dokazují to i některé zdroje, které porovnávají vliv stravy na zdraví člověka.

Zkuste si tedy i z těchto tučných národních pokladů utvořit výjimku a raději se inspirujte našimi středomořskými sousedy, kteří jsou na tom s váhou i civilizačními onemocněními podstatně lépe.

Za zmínku stojí jistě i fakt, že naše stravovací návyky jsou jednou z hlavních příčin výskytu kolorektálního karcinomu, u kterého bohužel držíme světové prvenství. To už je na pomyšlenou nemyslíte?

Pokud se řadíte mezi tu část populace, která zdravý životní styl příliš neovládá, neotálejte a pokuste se to změnit.

Také zvažte možnost preventivního vyšetření rizika kolorektálního karcinomu, které se u nás pro některé věkové kategorie nově nabízí zcela bezplatně.