Nejlahodnější zdroje bílkovin

Důležitost bílkovin se řeší dnes a denně. Přesto můžete být z množství informací zmateni a nevědět, jaké zdroje bílkovin do vašeho jídelníčku zařadit.

Dobrou zprávou je, že bílkoviny nejsou pouze v mase a proteinových prášcích. Nachází se jak v živočišných produktech, tak i v rostlinných potravinách.

Amarant

Kdo nezná amarant, o mnohé přišel. Jde o bezlepkový zdroj kvalitních bílkovin, jehož úpravě se meze nekladou. Připravit jej můžete nasladko i naslano.

Bílkoviny obsažené v amarantu jsou velmi kvalitní a svým složením se přibližují živočišným produktům.

Cottage sýr

Cottage je dnes poměrně známý. Tento tvarohový sýr je k sehnání v přírodní i ochucené variantě. Díky jeho neutrální chuti jej můžete všestranně využít.

Hodí se do pomazánek, salátů, na lívance nebo jen tak samotný s kusem celozrnného pečiva.

Lahůdkové droždí

Lahůdkové droždí je oblíbené nejen mezi příznivci rostlinné stravy. S klasickým droždím ovšem nemá nic společného.

Využívá se k zahuštění a ochucení pokrmů a jejich obohacení o bílkoviny a vitamíny skupiny B.

Chutí připomíná sýr, a tak jím vyšperkujete kdejakou pomazánku, omáčku či salát.

Seitan

Máte rádi maso? Pak vás možná překvapí chuť a konzistence seitanu. Seitan je vyráběn z pšeničné bílkoviny. Dobře tepelně upravený a dokonale ochucený je skutečnou lahůdkou.

Pro dosažení kompletního aminokyselinového spektra je vhodné seitan kombinovat s luštěninami, obilovinami nebo tzv. pseudoobilovinami (pohanka, amarant, quinoa apod.).

Tuňák

Ryby by v jídelníčku neměly chybět a na talíři by se měly objevovat alespoň 2x týdně. Zejména tuňák je perfektní volbou. Obsahuje nejen bílkoviny, ale také zdravé omega-3 mastné kyseliny.

Obohatíte jím každý salát, sendvič nebo třeba tvarohovou pomazánku.

Vejce

Vejce patří mezi nejkvalitnější zdroje bílkovin. Avšak zatímco vaječný bílek obsahuje pouze bílkoviny, ve žloutku najdete i tuky. V případě každodenní konzumace vajec dejte přednost bílkům.

Pořídit je můžete v tekuté i sušené podobě. A jak s nimi naložit? Přidejte je například do vyšlehané ovesné kaše. Dosáhnete tak jemné a dokonale nadýchané konzistence.

Vlašské ořechy

Věděli jste, že ořechy obsahují kromě tuků také bílkoviny? Vlašské ořechy obsahují všechny pro život důležité aminokyseliny v dostatečném poměru i množství.

Vlašské ořechy nejen, že nahradí maso, ale obsahují také řadu vitamínů a minerálních látek. Nezapomeňte je dobře rozkousat a před konzumací namočit na pár hodin do vody. Jejich namáčením zlepšíte vstřebatelnost živin v nich obsažených.

Quinoa

Quinoa neboli merlík chilský je bezlepková pseudoobilovina, která se vyznačuje svou oříškovou chutí. Nezapomeňte ji však před vařením propláchnout v horké vodě, abyste zamezili její jinak hořké chuti.

Jako jediná obilovina obsahuje plné spektrum aminokyselin, a tak slouží jako plnohodnotná náhrada masa. Hodí se ale také do karbanátků, polévek, sladkých i slaných kaší.